твоята гледна точка
ТУ-Варна подписа с румънския Ovidius
Автор: Пресцентър ТУ - Варна, добавено на 22.10.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Технически университет – Варна и Университета Ovidius в Констанца, Румъния подписаха петгодишен меморандум за сътрудничество.

Меморандумът беше подписан в Констанца от проф. Росен Василев – ректор на ТУ – Варна и проф. Сорин Руджина – ректор на Университета Ovidius. На церемонията в аулата на университета, който е най-големият в Черноморския регион, присъстваха студенти и преподаватели от трите инженерни от общо 16 факултета на румънското висше училище.

Документът е основа за договаряне и реализация на сътрудничество в обмена на кадри – студенти, докторанти и преподаватели, на  научна, образователна и техническа информация и споделяне на база за научни изследвания. Инициативата за двустранната спогодба е подкрепена от Мрежата на черноморските университети (BSUN). На подписването на меморандума присъства постоянният секретар на организацията г-н Еден Мамут, който e и изследовател в Института по нанотехнологии и алтернативни енергийни източници в Университета Ovidius.

Сътрудничеството между университетите във Варна и Констанца, съгласно меморандума, стартира с обмен на преподаватели от българска страна, които са специалисти в областта на енергетиката. Румънският университет има амбициите да разраства инженерните факултети, но изпитва недостиг на хабилитирани преподаватели. Избрали са да поканят лектори от ТУ – Варна след обстойно проучване и като са установили, че  единствено в Технически университет – Варна в България е акредитирана специалността „Електроенергетика“. Още от тази учебна година варненските преподаватели ще водят лекции и упражнения на студенти в бакалавърската програма в Констанца. Предстои и създаване на общи  магистърскипрограми като студентите ще се обучават по един семестър в България и в Румъния. Близостта и добрата пътна инфраструктура между Варна и Констанца, които са на около 160 километра разстояние, улесняват изключително много бъдещите съвместни проекти и дават възможност за редовна комуникация и обмен и за съвместно ползване на базата от лаборатории и тренажори за различни обучения, семинари, научни форуми.Румънските партньори оценяват високо и квалификацията на преподавателите и учените от Варна в областта на топлотехниката и възобновяемите енергийни източници и ще разчитат на тяхната помощ, за да продължат да развиват и тези области в Университета Ovidius.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото