твоята гледна точка
ТУ-Варна подписа с румънския Ovidius
Автор: Пресцентър ТУ - Варна, добавено на 22.10.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Технически университет – Варна и Университета Ovidius в Констанца, Румъния подписаха петгодишен меморандум за сътрудничество.

Меморандумът беше подписан в Констанца от проф. Росен Василев – ректор на ТУ – Варна и проф. Сорин Руджина – ректор на Университета Ovidius. На церемонията в аулата на университета, който е най-големият в Черноморския регион, присъстваха студенти и преподаватели от трите инженерни от общо 16 факултета на румънското висше училище.

Документът е основа за договаряне и реализация на сътрудничество в обмена на кадри – студенти, докторанти и преподаватели, на  научна, образователна и техническа информация и споделяне на база за научни изследвания. Инициативата за двустранната спогодба е подкрепена от Мрежата на черноморските университети (BSUN). На подписването на меморандума присъства постоянният секретар на организацията г-н Еден Мамут, който e и изследовател в Института по нанотехнологии и алтернативни енергийни източници в Университета Ovidius.

Сътрудничеството между университетите във Варна и Констанца, съгласно меморандума, стартира с обмен на преподаватели от българска страна, които са специалисти в областта на енергетиката. Румънският университет има амбициите да разраства инженерните факултети, но изпитва недостиг на хабилитирани преподаватели. Избрали са да поканят лектори от ТУ – Варна след обстойно проучване и като са установили, че  единствено в Технически университет – Варна в България е акредитирана специалността „Електроенергетика“. Още от тази учебна година варненските преподаватели ще водят лекции и упражнения на студенти в бакалавърската програма в Констанца. Предстои и създаване на общи  магистърскипрограми като студентите ще се обучават по един семестър в България и в Румъния. Близостта и добрата пътна инфраструктура между Варна и Констанца, които са на около 160 километра разстояние, улесняват изключително много бъдещите съвместни проекти и дават възможност за редовна комуникация и обмен и за съвместно ползване на базата от лаборатории и тренажори за различни обучения, семинари, научни форуми.Румънските партньори оценяват високо и квалификацията на преподавателите и учените от Варна в областта на топлотехниката и възобновяемите енергийни източници и ще разчитат на тяхната помощ, за да продължат да развиват и тези области в Университета Ovidius.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото