твоята гледна точка
Намалете захарта в студените месеци, тя потиска имунната система
Автор Vnews, добавено на 16.10.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система.

Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите, хранителните съставки и елементите”, от който ще научите защо е толкова вредна захарта и с какво е най-добре да я заместите. Медът, например, не е най-полезният заместител.

Много учени медици идентифицират захарта като главния виновник за развитието на западните болести. Малки, бавни промени в храненето, със здравословни добавки и заместители, са мъдър избор, но една храна, която можете да елиминирате незабавно, за да подобрите здравето си, е рафинираната захар във всичките й форми. Вие вероятно ще трябва да елиминирате и повечето консервирани и преработени храни и безалкохолни напитки, за да го направите. По-голямата част от захарта, която консумираме – около 85% – е скрита вътре в други храни. Кетчупът съдържа 50% захар. Пържените картофи в МакДоналдс съдържат 20% захар. Дори и цигарите имат 17% захар.

Скритата захар във вашата храна

По-долу са посочени някои от имената на захарта, която може да се появи на етикетите на преработената храна. Всички те потискат имунната система в количествата, консумирани от средностатистическия съвременен човек.

Ечемичен малц

Цвеклова захар

Кафява захар

Захар от захарна тръстика

Царевичен сироп

Захар от фурми

Декстроза

Фруктоза

Високофруктозен царевичен сироп

Пчелен мед

Инвертирана захар (смес от гликоза и фруктоза)

Лактоза

Левулоза (плодова захар)

Малтоза

Млечна захар

Оризов сироп

Сукцинат

Сукроза

Турбинадна захар (от чист захарен екстракт от захарна тръстика)

Някои вредни ефекти на захарта:

Потискане на имунната система

Намаляване на усвояването на калция и магнезия

Изчерпване на депата от хром в организма

Изчерпване на костите и тъканите от други минерали, не-

обходими за метаболизма на калориите

Намаляване на HDL холестерол (“добър” холестерол)

Повишаване на LDL холестерол (“лош” холестерол)

Повишаване на серумните триглицериди

Зъби и заболяване на венците.

В едно научно изследване 90 грама сукроза на еднократен прием редуцира с около 40% способността на белите кръвни телца да поглъщат бактерии и други агресори. Ефектът започва в рамките на половин час и продължава повече от пет часа (Sanchez et al 1973; Ringsdorf et al 1976). Друг опит показва, че само 60 грама глюкоза потискат активността на В и Т-лимфоцитите – ключови компоненти на имунната система.

Заместители

Захарната тръстика, източник на рафинираната бяла захар, е богато на минерали растение. Тя има дълбоки корени – до 5 метра – с които извлича минерали и микроелементи от почвата. Съдържа големи количества хром, минерал, най-тясно асоцииран със захарния метаболизъм. Друг подсладител – меласата – се прави от останките след рафиниране и съдържа повечето от минералите, които придружават захарта в натуралното й състояние. Малки количества меласа, добавени към захарта, я правят кафява. Остатъчната тъмна меласа е високо концентриран тръстиков захарен сироп и на вкус е почти толкова сладка колкото захарта. Медът до голяма степен прилича на бялата захар. Много хора ядат мед вместо захар, мислейки, че е здравословен, когато той всъщност съдържа по-малка минерална хранителна стойност дори от кафявата захар. Макар медът да съдържа няколко микроелемента повече от бялата или кафява захар, той е храна, която изчерпва минералите в организма. Яжте го по начина, по който са го правили традиционните хора – при специални случаи.

Остатъчната тъмна меласа може да не е толкова сладка, но е една от най-добрите минерални добавки, с които разполагаме. Една супена лъжичка от нея съдържа до една трета от минималните дневни нужди от минерали и микроелементи. Британският природолечител Сирил Скот използва меласата, за да лекува широк кръг от минерални дефицити през ХХ век. Дръжте меласа, особено остатъчна тъмна меласа, на вашата маса и я използвайте на мястото на захарта, желетата и сладката. Добавяйте я в сиропи, хляб, сокове и други напитки.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Близо 2000 лева може да стигне разликата в цените на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, когато заработи новата система “Бонус-малус”, съобщава “24 часа”.

Това показват предварителните разчети на една от големите застрахователни компании, […]

 

През нощта ще е почти без валежи и ще има временни разкъсвания на облачността. В повечето райони ще е тихо. Минималните […]

 

Всеки ден 11 българчета са били жертви на поведението на недоброжелател в интернет, алармира Труд. Това показват данни на Националния център […]

 
 

към началото