твоята гледна точка
Замразяват тежестта на осигурителния стаж при новите пенсии
Автор Vnews, добавено на 16.10.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Държавата замразява тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула, за да няма драстична разлика между старите и новите пенсии. За това предложение на финансовото министерство съобщи социалният министър Бисер Петков, преди заседанието на надзорния съвет на НОИ.

Самото заседание завърши с приемане на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2019-та година, който предвижда увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж от 1.1 на 1.2 процента, но няма да има бъдещо увеличение, въпреки че в Кодекса за социално осигуряване е заложено достигането на 1.5 процента.

Без промяна през следващата година остава и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете – 380 лева. Според социалния министър причина за това е и състоянието на трудовия пазар, което налага стимулиране на жените да се връщат по-рано на работа.

Увеличаването на тежестта на година осигурителен стаж беше заложено в пенсионната реформа, разработена през 2015-та година, и се смята за най-справедливия начин за нарастване на пенсиите у нас. След като управляващите обявиха, че няма да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии, и заложиха второ ограничение за високите пенсии чрез отпадане на последните три години преди 2000-та от формулата за изчисляване на пенсиите, днес стана ясно и новото намерение за недопускане на твърде голяма разлика между старите и новите пенсии – чрез замразяване на процента на тежестта. Според социалния министър Бисер Петков разликата в размера на новите и старите пенсии в полза на новите би се дължала освен на тежестта на осигурителните години, и на голямото нарастване на средния осигурителен доход. По отношение на отпадането на трите най-добри години преди 1997-ма година, което влиза в сила от догодина, Петков посочи, че ще е благоприятно за над 50 процента от новите пенсионери, а за заложеното в последния момент отпадане на трите години преди 2000-та, според него е вероятно да се отрази добре на още повече от тези пенсионери.

Замразяването на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години на 380 лв. е, за да се върнат майките по-бързо на работа, стана ясно още от думите на социалния министър.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението.

“Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда”, коментира Петков.

Одобреният  проектобюджет на държавното обществено осигуряване трябва да бъде обсъден от Тристранния и от Министерския съвет, за да влезе за гласуване в парламента.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Данъкът при придобиване на имущество по възмезден начин в община Варна да се увеличи от 2,6% на 3%. Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних до комисията по финанси […]

 

27 червени депутати не се подчиниха на Корнелия Нинова и дадоха гласа си при избора на Сотир Цацаров за шеф на […]

 

Днес в низините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Над останалата част от страната ще бъде облачно и […]

 
 

към началото