твоята гледна точка
Вече ще смятат пенсиите само по доходите след 2000 г.
Автор Vnews, добавено на 13.10.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

С около 3.1 процента ще бъде реалното увеличение на пенсиите през следващата година, въпреки заложеното им актуализиране с 5.7 процента от 1-ви юли. Това е записано в проектобюджета на държавното обществено осигуряване, който ще бъде обсъден на предстоящото в понеделник заседание на надзора на НОИ. Реалният ръст на пенсиите е изчислен при прогнозирана средногодишна инфлация от 3 процента.

В проекта на бюджета е заложена и промяна в пенсионната формула – в изчисляването на индивидуалния коефициент вече няма да влизат трите най-добри осигурителни години отпреди 1997-ма година, както и последните три години преди 2000-та година, което означава, че ще се взема само осигурителният доход, натрупан след 1-ви януари 2000-та година. От 1-ви юли догодина минималната пенсия за стаж и възраст става 219 лева, а таванът на пенсиите се вдига до 1200 лева, или 40 процента от максималния осигурителен доход, който от 2019-та година се увеличава на 3000 лева.

При реален ръст от малко над 3 процента за пенсиите през 2019-та година, средният размер на българската пенсия ще достигне 386 лева, което е с 38 лева над официалната линия на бедност.

В разчетите на НОИ е заложен и по-малък брой пенсионери – с около 7700 по-малко спрямо тази година, което се обяснява със завишаващите се условия за пенсиониране.

Пенсиите, отпускани от 1-ви януари догодина, ще бъдат изчислявани по нова формула – освен отпадането на досега използваните три най-добри години отпреди 1997-ма, при изчисляване на индивидуалния коефициент няма да влизат и последните три години преди 2000-та година. За обсъждането на последната промяна съобщи социалният министър Бисер Петков в края на септември, като той я обвърза с отпадането на тавана на новоотпуснатите пенсии. Обяснението беше, че максималният осигурителен доход е въведен от 2000-та година, той е естествен регулатор на размера на пенсиите, и без тази промяна ще се стигне до отпускане на твърде големи пенсии. Миналата седмица обаче правителството обяви, че таванът на пенсиите се запазва за всички, и така при отказ от отпадане на тавана пенсионната формула все пак ще се промени.

Без промени остават условията и размерите на най-използваните обезщетения – така например майчинството за втората година се запазва в размер на 380 лева месечно, дневното обезщетение за безработица остава 9 лева, а първите три дни от болничните ще продължат да се изплащат от работодателя.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени и през 2020 г. Собствениците или водачите на леки коли ще може да купят уикенд винетка за 10 лв., седмична […]

 

Българите правят за храна и безалкохолни напитки едва около една пета от всичките си разходи и по този показател страната ни […]

 

През 2020 г. най-натовареният месец ще е юли с 23 работни дни, а най-свободният е май само с 18.

2020 година е […]

 
 

към началото