твоята гледна точка
Стартира новата сесия за „зелена карта“, пишете само законна половинка
Автор Vnews, добавено на 03.10.2018 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Новата лотария за „зелени карти“ за САЩ започва от днес. Онлайн системата на програмата ще бъде отворена за регистрации от 12:00 ч. на обяд Източно стандартно лятно време на 3 октомври до същия час на 6 ноември. Ще се кандидатства само по електронен път, а заявките, изпратени по пощата, няма да се приемат.

Най-важната промяна в правилата е, че ще бъдат дисквалифицирани кандидати, които са вписали в заявката си за участие партньор, с когото нямат сключен граждански брак. Ако имате партньор, но без официален граждански брак, не го вписвайте в заявлението за участие в лотарията за „зелена карта“, тъй като ще ви дисквалифицират. Това не значи обаче, че ако спечелите, ще останете разделени. Ако по-късно скрепите съжителството си с подпис, половинката ви ще може да кандидатства за имигрантска виза, за да сте заедно, уточниха за „Дарик“ от Американското посолство.

Колко българи печелят „Зелена карта“ за САЩ всяка година?

Ако пък имате съпруг или съпруга и дете, задължително трябва да ги впишете в заявлението. Пропускът да направите това също е причина за дисквалификация. Както и ако попълните повече от един формуляр. Законът допуска само един електронен формуляр за всеки участник за всеки регистрационен период. Възможно е обаче съпруг и съпруга да подадат по един отделен формуляр, като включат в него своя брачен партньор, ако и двамата отговарят на изискванията.

Такса за попълване на електронната заявка няма. Участниците ще получат официален номер за потвърждение на регистрацията си, който е изключително важно да запазят този номер до 30 септември 2020 година. Единствено чрез него ще могат да проверят дали са изтеглени в програмата. Всички участници, включително тези, които не са избрани, ще могат да проверят статуса на заявката си за участие на уебсайта на програмата след 7 май следващата година.

Пазете се от измами! Ако получите писмо или имейл с информация, че сте спечелили от лотарията за „зелена карта“ или пък с обещание за „зелена карта“, това е измама. Единствената такса в процеса е самата такса за виза от лотарията и тя се плаща в Посолството на САЩ.

Изтеглените участници, които отговорят на указанията на страницата за проверка Entrant Status Check, ще получат информация за насроченото интервю за имигрантска виза също чрез Entrant Status Check. Тези данни ще бъдат достъпни поне до 30 септември 2020 година. Важно е да се знае, че Държавният департамент няма да изпраща уведомления до изтеглените за резултата или за датата им за интервю, нито по електронната, нито по обикновената поща.

Чрез лотарията за „зелени карти“ или Програмата за разнообразяване на имигрантския поток, както е официалното ѝ име, се отпускат 55 хиляди визи на година. Избират се кандидати най-вече от страни с нисък процент на имиграция в Съединените щати през предходните пет години.

Според закон от 1882 година получателите на редица американски визи, включително след участие в лотарията, трябва да не представляват тежест за обществения бюджет. От 1999 година тази тежест е по-точно дефинирана като нужда от парично подпомагане. Правителството, разбира се, не може да знае кой ще има нужда от социални помощи, затова използва различни показатели при взимането на решение за всеки потенциален имигрант. През последните години едва три процента от кандидатите са отпаднали заради това изискване, пише Bloomberg. Президентът Доналд Тръмп обаче предлага нови правила, които коренно биха променили това. Определението за тежест за обществения бюджет ще се разшири, за да включва дори малка по размер помощ за здравеопазване и храна. Ако поместените в 447 страници законови промени бъдат приети, легалната имиграция в САЩ чувствително ще намалее. Засега все пак това са само предложения.

А инструкциите за лотарията за „зелени карти“ са публикувани на английски и на български в сайта на Посолството на Съединените щати, като е посочен и имейл адрес за допълнителни въпроси.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На 19 юни /сряда/ от 23 ч. до 24 ч. ще бъде спряно движението в двете посоки по АМ „Хемус“ в участъка между 337-ми и 342-ри километър. Това е отсечката между […]

 

Днес ще бъде слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна […]

 

В първата половина на новата седмица ще превали в цялата страна, като количеството на валежите няма да е значително. За дните от […]

 
 

към началото