твоята гледна точка
5 минути след плащането данъчните ще имат цялата информация за покупката ни
Автор: 24 часа, добавено на 29.09.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

При над 15-минутно прекъсване на онлайн връзката на фискален апарат с данъчните системата ще се самоблокира автоматично, а преди това данните ще бъдат записани в резервна памет. Това гласят публикуваните в “Държавен вестник” промени в наредбата за касовите апарати.

Текстовете предвиждат промени при продажбите на горива в обекти, които са изцяло на самообслужване. При тях дневният финансов отчет ще се генерира автоматично и ще се записва във фискалната памет и на контролна лента на електронен носител за всеки ден.

В обектите на самообслужване устройството за плащане задължително ще трябва да е част от централната регистрационна система.

Промените предвиждат за всяка продажба да се издава касов бон. Няма да се допуска обединяване на повече от две продажби или зареждания на автомобил, които са направени от един клиент в един фискален бон.

С поправките в наредбата се създава регистър на собствениците на електронни магазини. Целта е НАП да разполага с информация кое лице извършва търговска дейност чрез електронния магазин, както и да поддържа публичен списък, в който ще може да се извършва справка за собственика на е-магазина.

С промените се слага край на хартиените бележки от кочан, с които да се сторнират операции. Променя се и редът за извършването им. Рекламация, връщане на стока, при допусната операторска грешка или намаление на данъчната основа след приключена сметка ще се документират в момента на връщането на сумата на клиента. Задължителното изискване за това е да има достатъчна касова наличност.

В рамките на 5 минути информация за всяка продажба ще трябва да бъде налична при данъчните, предвиждат още промените.

Друга основна промяна е отпечатването на баркод на всеки касов бон. В баркода ще се съдържа цялата информация. Чрез него клиентите ще могат да проверяват на място дали търговецът се отчита на всеки 5 минути пред данъчните.

Разписани са и нови изисквания към системите за управление на продажбите в големите вериги. Вече ще се лицензират и софтуерите за управление на всички фискални устройства в тях, тъй като било установено, че зачестявали случаите на използване на различни способи за манипулиране на информацията.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение, съобщиха от правителствената пресслужба. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от […]

 

Ваксината БЦЖ, която се поставя срещу туберкулоза, все повече привлича вниманието на учените като възможно ефикасно средство срещу COVID-19.

Още миналата седмица […]

 

Носенето на предпазна маска на публични места, включително и на улицата, вече не е задължително. Здравният министър Кирил Ананиев е отменил […]

 
 

към началото