твоята гледна точка
Сменят формулата за пенсиите, за да няма твърде големи
Автор Vnews, добавено на 27.09.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Националният осигурителен институт е предложил нова промяна във формулата за изчисляване на пенсиите и правителството я обсъжда. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

Промяната предвижда във формулата да влиза осигурителният доход на кандидатите за пенсия, който е натрупан след 1 януари 2000 г., а годините 1997, 1998 и 1999 да отпаднат от нея.

Промяната е свързана с отпадането на тавана за новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2019 г., обясни Бисер Петков.

“В тези години няма максимален осигурителен доход, той се въведе от 2000 г. Ако искаме той да действа, изчислението на размера трябва да става от момента на неговото въвеждане. Защото максималният осигурителен доход е

естествен

регулатор на

размера на

пенсиите”,

обясни социалният министър.

Ако не бъде променена формулата, е възможно отново да се стигне до отпускането на твърде големи пенсии, както това е със старите, които в момента са ограничени от таван и той ще остане да действа и след 1 януари.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов и заместничката му Весела Караиванова са направили предложението за промяна в пенсионната формула.

Ден по-рано за промяна в пенсионната формула, която да отчита по-точно осигурителния принос на всеки, заговори и финансовият министър Владислав Горанов. Той също обвърза промяната с падането на тавана на пенсиите от 1 януари 2019 г.

Пълното отпадане на тавана върху пенсиите, което бе обсъждано в сряда от социалната комисия на парламента по искане на пенсионерски организации, не е реалистичен вариант, обясни след заседанието Бисер Петков. Според него при някои пенсии, които в момента са ограничени от тавана, има съмнения в изчислението им, а и реалният им размер нямало да бъде приет добре от обществото. Петков обясни, че говори за пенсии от по няколко хиляди лева.

Според сметки на НОИ

без таван ще има

пенсии, по-високи

от 4000 лв.

Пенсия над 3000 лв. ще вземат само 90 души, показват обаче сметки на пенсионерските организации. Около 10 хил. души пък щели да получават от 1200 до 1500 лв. месечно. Ако таванът, който ще е 40% от максималния осигурителен доход, остане за тях, пенсиите им ще са по 1040 лв.

Пълното отпадане на тавана както за новите, така и за старите пенсии ще струва само през следващата година 155 млн. лв., обясни пред депутатите шефът на НОИ Ивайло Иванов.

На заседанието пенсионерските организации поискаха и преизчисление на всички стари пенсии със средноосигурителния доход за 2018 г., което

ще ги увеличи

с 40%

Такова преизчисление е правено през 2008 г., припомни депутатът от БСП Георги Гьоков. “Ако бъде направено преизчисление според доходите от 2018 г., това ще струва на бюджета 1,5 млрд. лв.

Увеличението на пенсиите трябва да е устойчиво, а не да няма възможност да се плащат в бъдеще, предупреди депутатката Светлана Ангелова от ГЕРБ.

За следващата година е предвидено увеличение на пенсиите с 5,7%, но то е минималното, обясни Бисер Петков. Министърът допусна, че при възможност на бюджета е възможна и по-висока индексация на пенсиите.

Бисер Петков: Някои пенсии, които сега са ограничени, ще са неприемливи без таван

е отпадне ли таванът за всички пенсии?

– Това положение – таванът да падне за новоотпуснатите, а да бъде само увеличен за старите пенсии, е записано в Кодекса за социално осигуряване още през 2015 г. Предстои да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Тогава влизат в сила и други промени в пенсионната формула, свързани с това, че тригодишният период по избор отпреди 1997 г. отпада и вече няма да има право на избор на най-благоприятна година.

Има и промени, свързани с изчислението на пенсиите, и те са основание за това разделение. Оттук нататък върху размера на пенсиите ще действат естествени корективи като максималния осигурителен доход, които не биха допускали прекалено големи размери на пенсиите. В българското законодателство има положения, които могат да изкривят размера.

– Но така няма ли всички останали, които са ограничени от тавана, да пострадат?

– Това е усещане и дебатът продължава. Пълното отпадане на тавана едва ли е реалистичен вариант, защото не смятам, че изчислените размери на отпуснати по-рано пенсии могат да бъдат поставени под съмнение и не биха се приели нормално. Говорим за пенсии от порядъка на няколко хиляди лева. И не говорим само за финансовата страна, а за комплексното решаване на въпроса. Но се събрахме и чухме мнението на организациите. И част от тях ще бъдат взети предвид при подготовката на текстовете за бюджета, ще бъдат обсъдени от правителството и социалните партньори.

– Ще подкрепите ли изтегляне на индексацията на пенсиите за 1 април?

– Нека да бъде внесено такова предложение и ще го обсъдим.

– Възможно ли е по-голямо увеличение на пенсиите следващата година?

– Засега говорим за прилагане на швейцарското правило, което дава 5,7%. Това увеличение е гарантирано и сигурно за следващата година. Но дали ще има по-голямо, в момента не мога да кажа.

– Ще има ли мерки за вдигане на минималните пенсии, за да се помогне на най-бедните пенсионери?

– Вече беше направена мярка за най-бедните пенсионери. Миналата година на два пъти беше увеличен минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. И това увеличение беше 40 лв. Разбира се, че се поставя въпросът и за следващата стъпка, но моето лично мнение е, че това би довело до диспропорции и дисбаланси в пенсионната система, защото повечето от минималните пенсии на практика се дотират. Това не е заработеният размер на пенсията.

– Какви промени в пенсионната формула са нужни и се обсъждат?

– Има предложение от НОИ за такива корекции и прецизиране на формулата. Обсъжда се дали, за да може да действа максималният осигурителен доход, да не се направи още една промяна – отпадане на трите години от 1997 до 1999 г. от формулата. В тези години няма максимален осигурителен доход, той се въведе от 2000 г. Ако искаме да действа, то това би трябвало да стане от момента на неговото въвеждане. Доходът от 1997 до 1999 г. да отпадне от формулата. Защото максималният осигурителен доход е естествен регулатор на размера на пенсиите./ 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На 19 юни /сряда/ от 23 ч. до 24 ч. ще бъде спряно движението в двете посоки по АМ „Хемус“ в участъка между 337-ми и 342-ри километър. Това е отсечката между […]

 

Днес ще бъде слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна […]

 

В първата половина на новата седмица ще превали в цялата страна, като количеството на валежите няма да е значително. За дните от […]

 
 

към началото