твоята гледна точка
Спим 9 часа, работим 7
Автор Vnews, добавено на 23.09.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с различно образование разпределят времето си. Анкетите тогава са попълнени от членовете на над 1400 семейства, т.е. данните са напълно представителни.

Резултатите показват, че българинът спи средно по 9 часа в денонощието, а работи само по 7 часа. Жените спят средно по една минута по-малко от мъжете – 9,13 часа, докато мъжете спят средно по 9,14 часа. Разбира се, с възрастта времето, отделено за сън и за почивка, се увеличава. Хората между 11 и 19 години спят средно по 9,32 часа, докато тези над 65-годишна възраст – по 10,14 часа.

Сравнението с времето, през което работят, обаче не бива да подвежда, защото под работа се разбира само основната заетост. За нея българинът отделя 7,24 часа дневно, а българката – средно по 7,13 часа. От тези часове е извадено

времето за

пътуване до

работа и училище

и обратно,

което е средно по 1,03 часа за мъжете и 1,05 часа за жените. Естествено, хората в активна възраст – между 20 и 63 години, пътуват малко по-дълго, докато учениците и най-възрастните се придвижват по-бързо.

Освен всекидневното пътуване има средно 1 час и по още около дневно за т.нар. организационна дейност или за неформална помощ на друго домакинство. В последното влизат например грижите за възрастни родители или за децата.

Учениците у нас отделят

средно по 5 часа

на ден за

учебни дейности

и още около 2 часа за извънучилищни занимания, което включва не само домашните, а и дейности на училището, които се провеждат в свободното време.

Когато се стигне до свободното време на родителите им обаче, се появява огромна разлика и тя засяга времето, което се отделя за домакинската работа. Тя е средно 3,54 часа на ден, но

между жените и

мъжете има

огромна разлика

Въпреки еманципацията българката отделя за домакинска работа средно по 4,40 часа на ден, докато българинът – само 2,49 часа.

Разликата идва най-вече от времето, което отделят двата пола за приготвяне на храна и миене на чинии. В почти всички останали домакински дейности – пране, гладене, разходка на домашен любимец, почистване, пазаруване, времето, което мъжете и жените отделят у нас, е почти еднакво. Това съотношение не се променя според социалния статус или образованието на хората. Единствено при хората с по-високо образование времето, отделяно за домакинска работа, е по-малко, отколкото при тези с основно. Например българинът с основно образование приготвя храна средно в продължение на 1,44 часа, а този с висше – по 1,23 часа.

Може би заради времето, отделяно за досадните домакински задължения,

свободното време

на българските

мъже е

малко по-дълго

от това на жените. Те почиват средно по 4,58 часа на денонощие, докато жените – по 4,05 часа. Разликите идват от всички дейности, които се вършат в свободното време – социален живот, спортуване, гледане на телевизия и т.н.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Продължават острите реакции срещу искането църквата „Света София“ в Истанбул да се превърне в действаща джамия. Европейската комисия и руският патриарх защитиха емблематичния за християнската религия храм, който в момента е […]

 

„Колкото и гадна да е тази болест, няма да затворим юли и август. Слушам Мутафчийски, но и Мангъров. Считам, че колкото […]

 

Рекорд на новозаразените има и в столицата – 69 души са с положителни проби

182 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през […]

 
 

към началото