твоята гледна точка
Първокурсниците на ТУ-Варна получиха предстартови ориентири за обучението си
Автор: Пресцентър ТУ - Варна, добавено на 19.09.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Академичното ръководство на университета оцени трудностите на прехода от гимназиалното към висшето образование за новоприетите студенти и за първи път организира  за тях тридневни Дни на ориентация. През тези дни, предхождащи официалното откриване на новата университетска учебна година, първокурсниците се запознаха с организацията на учебния процес,  с учебните корпуси и зали, с преподавателите по специалности,  с лабораториите, с университетският кампус, с програмите за стипендии, с възможностите за участия в студентски научни сесии и младежки форуми, с библиотеката, спортният комплекс, обектите за хранене, транспортните връзки и пр.

Новоприетите студенти от 24-те специалности на университета като начало  се срещнаха с бъдещите си преподаватели в съответните 24 учебни зали. Просторната 114-а зала  едва побра 243-мата първокурсници в специалност „Софтуерни и интернет технологии” (СИТ).

Хубавото момиче от гр. Козлодуй, Камелия Накова, обясни защо не е предпочела да запише компютърна специалност в университет в София, много по-близо до родния й град: „Разглеждах сайтове и съобщения, интересувах се от редица подробности. В сайта на Варненския технически прочетох ориентиращи публикации, като ми харесаха изучаваните дисциплини, стажантските програми, възможностите за реализация. И реших да кандидатствам тук, бих казала, някак интуитивно. Колкото за специалността ми, смятам софтуерните технологии за най-проспериращите в момента, а нали всеки се стреми да върви по-напред, по-нагоре.” За да е в състояние да плаща сама квартирата си, Камелия е решена при възможност да съчетае учението с подходяща работа. Готова е да участва и в състезания по математика, към която има специална наклонност. Завършила е средна гимназия, с математически профил.

Вратите на залата най-после се отварят, бъдещите софтуерни инженери бързо се настаняват, като за последните влезли не остават места и слушат правостоящи.

Доц. д-р Виолета Божикова, ръководителката на катедрата, представи 19-те си колеги преподаватели, както и времето и мястото за индивидуални консултации. Последваха първите най-необходимите разяснения за присъстващите: „Многочисленият курс по специалността ще бъде разделен на 8 групи. Всяка група до дни трябва да избере свой групов отговорник, който ще отговаря за студентските книжки за членовете на цялата група. Трябва да следите сайта на катедрата http://sit.tu-varna.bg/ за информация по всички изучавани дисциплини и онлайн учебни материали. Всеки трябва да определи по свой избор коя от дисциплините за вторият семестър  желае да изучава: „Базово програмиране” –  II-ра  част или „Графичен дизайн”. В Еразмус-офисите на университета и на катедрата може да се получи информация за пожелана  студентска мобилност. Договори катедрата има с  много наши и чужди университети, например от градовете Ковънтри, Дюнкерк, Острава, Будапеща, Патра, София и др. Катедрата участва в национални и международни проекти по програмата „Еразмус +”. Наши студенти могат да участват и в научни конференции, включително международни. Кариерният център на университета би могъл да ви съдейства за намиране на работа още като първокурсници.“

Сякаш предусетила готовността на някои първокурсници за участия в състезания и олимпиади по математика,  доц.  Божикова разказа за най-впечатляващите изяви в това отношение, още от формирането на катедрата през 2016 г.   За тези 3 години са спечелени 3 отборни първи места на национални студентски математически  олимпиади. През 2016 г. четирима  първокурсници  от катедрата, са подготвени за национално състезание в изключително кратки срокове от двама наши магистри и преподавателката доц. д-р Златка Матева. В надпревара с десетки най-авторитетни български университети, нашите студенти печелят отборното първо място на Националната студентска олимпиада по компютърна математика в гр. В. Търново. Магистрите са отличени с 2 златни медала, а трима от първокурсниците – с бронзови.

През 2017 г. Националната студентска олимпиада по заслуга се провежда в нашия университет при участието на 13 български университета. Отново печелим отборното първо място, както и 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Пак през миналата година на Републиканска студентска олимпиада по математика печелим първото място сред всички други технически университети в страната. Един от златните ни медалисти, магистър Красимир Димитров, не се задоволява само с участия в олимпиади, а по собствено желание се заема да подготви и средношколци от Математическата гимназия във Варна, в курс по състезателно програмиране. Самият той, наред с обучението си и участията в олимпиади, работи във фирма като професионален програмист.

Вдъхновяващи и  мобилизиращи примери за първокурсниците софтуеристи! Или както образно и мобилизиращо определи предстоящото за тях при обучението  преподавателката доц. Златка Матева: „Ние ще сме ви пълководците, а ще се биете вие”.

Опознавателни срещи при приблизително подобни сценарии се проведоха  и с другите  първокурсници и преподаватели от всички  специалности на университета.

Характерно се оказа студентското начало за 13-те новоприети в специалност „Компютъризирани технологии в машиностроенето”(КТМ). При първоначално определен от Министерство на образованието и науката прием на 10 студенти за тази специалност, заради големия интерес са били разрешени допълнително още 3 кандидатстудентски бройки.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Съдът на Европейския съюз постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени Брекзит без разрешението на останалите 27 страни членки на Европейския съюз. Съдиите от върховния съд на ЕС определиха, че […]

 

Администрацията на Фейсбук забранява на потребителите да публикуват в социалната мрежа не само порнография, но и фрагменти от еротични танци, снимки […]

 

Коледно-новогодишните празници ще са по-топли от нормалното и без сняг. Това прогнозира пред „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев. Единственият шанс да […]

 
 

към началото