твоята гледна точка
Хлябът поскъпва
Автор Vnews, добавено на 19.09.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Поскъпването на хляба вече е факт. Това потвърди за Дарик председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева. В новините на Дарик в последната седмица ви разказахме как и в Добрич, и в Пловдивско хората купуват хляб на по-високи цени. На места само от началото на месеца цената е скочила с около 20 до 35 стотинки. Всеки производител изчислява новите цени според увеличените разходи за заплати, електроенергия, природен газ, транспортни разходи, както и спрямо цената на основния ресурс – хлебната пшеница. За да се компенсират по-високите разходи, от бранша предлагат да се намали на 5% ДДС за хляба в България.

Увеличение на цената на хляба има, обясни за Дарик  председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева: „Наистина вече има поскъпване. Говорим за стотинки. Цената е различна на всеки производител, както и себестойността, но нещо категорично ще кажа през вашата медия. Не бива да има никаква истеризация на тема цена на хляба, както и политизиране на цената на хляба. Защото хлябът е продукт като всички останали, които се произвеждат и се търгуват на свободния пазар и би трябвало да се подчинява единствено и само на законите на конкуренцията“.

От бранша предлагат да се намали ДДС за хляба от 20 на 5 процента: „Считаме, че бизнесът и държавната администрация са абсолютно подготвени да се предприеме 5% данък добавена стойност за хляба. Мотивите за това са също и факта, че хлябът, говорим за най-масово потребяваните в България, бял, типов и Добруджа, както и пълнозърнест, който е абсолютно пшеничен, мотивите за това, че това ще бъде исторически ход, от друга страна за много дълго време ще задържи цената на хляба, защото и към момента борсовите котировки на основната суровина, на пшеницата, котировките на петрола в света, енергоизточниците са с постоянен тренд нагоре и ние като държава не можем да го спрем. Факт е, че двете наши съседки членове на ЕС Гърция и Румъния, са в постоянен бюджетен дефицит и въпреки това обмислят ново намаляване на ДДС до 5%“.

Какво ще бъде крайното решение обаче ще реши министерството на финансите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Кока – колата, която се продава у нас, се прави с фруктозо – глюкозен сироп, вместо със захар. Това установи изследване на Съвместния изследователски център на Европейската комисия. В проучването са […]

 

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева.

Това обяви изненадващо зам.-шефът на парламентарната група на движението Йордан Цонев. Допреди […]

 

Къпането в морска вода е добро за цялостното тонизиране на тялото, тъй като тя съдържа витамини и минерали, почти идентични със […]

 
 

към началото