твоята гледна точка
Горанов иска ЕЦБ да вдигне лихвите
Автор Vnews, добавено на 16.09.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

България счита, че поддържането на ниски лихвени проценти за прекалено дълъг период от време може да доведе до натрупване на уязвимости или дисбаланси.

Нормализирането на паричната политика на ЕЦБ и на лихвените проценти трябва да става постепенно и да следва икономическото развитие и динамиката на инфлацията в еврозоната.

Това е била позицията на българския финансов министър Владислав Горанов, която е била представена на последното заседание на ЕКОФИН проведено между 7 и 9 септември.

На него министрите на финансите от ЕС и управителите на централните банки са обсъждали устойчивостта на финансовия сектор към повишаване на лихвените проценти, както и дали съществуват “конкретни места на уязвимости”.

Министрите са се обединили около мнението, че влиянието на кризата и свързаните с инфлацията действия в областта на паричната политика вече преминават и настояват лихвените проценти да бъдат повишени. Очакванията са ЕЦБ да вземе такова решение до края на тази година.

Друга важна тема е била защитата на инвеститорите и на потребителите от криптовалутите и тяхното използване за нелегални финансови дейности. Намерението е да се започне работа по подготовката на регулации за тези валути, за да бъдат минимизирани рисковете.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции той се свързва и със съзряването на девойките и тяхната […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 

Записванията на шест общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве започват от днес – 17-ти април. Те се финансират […]

 
 

към началото