твоята гледна точка
ООН ни вкара при отличниците по човешко развитие
Автор Vnews, добавено на 16.09.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

България влезе в групата на страните с най-високо човешко развитие, показа традиционният доклад на ООН по темата. Той бе разпространен в петък, като данните в него се отнасят за предходната 2017 г. Според авторите му всички държави, подредени до 59-а позиция, влизат в групата на най-високото човешко развитие.

Там попада и България, която е на 51-о място, а непосредствено след това е Румъния. Черна гора пък ни води с едно място, изпреварва ни и Русия,която е поставена на 49-а позиция.

В предишния доклад, оповестен през 2016 г. и обобщаващ данните за 2015 г.

България е била на 56-о място и не е влизала в групата на отличниците,

докато Румъния с 50-ата си позиция е била вътре в нея.

Най-добре от страните от Централна и Източна Европа сега се представят Словения (25-а), Чехия (27-а) и Естония (30-а).

Рейтингът обхваща 189 страни. Начело е Норвегия, следвана от Швейцария и Австралия. Четвърта е Ирландия, а след нея е държавата с най-силна икономика в Европа – Германия. В първата десетка са още Исландия, Хонконг, Швеция, Сингапур и Холандия.

САЩ и Великобритания са на 13-о и 14-о място, изпреварени от Дания (11) и Канада (12). Другият освен Германия европейски лидер – Франция, изостава от тях и е на 24-а позиция.

От съседите на България най-добре се представя Гърция с 31-ото си място, Турция е 64-а, Сърбия – 67-а, а Македония – 80-а.

Индексът на човешкото развитие проследява сбор от показатели, по които се измерва качеството на живот. При съставянето му се използват коефициенти, базирани на три основни критерия: прогнозна продължителност на живот, ниво на грамотност на населението и жизнен стандарт.

Според доклада средната продължителност на живота в България е 74,9 г., средната продължителност на обучението е 11,8 г., а

БВП на глава

от населението –

18 740 долара

За сравнение Норвегия се класира на първото място със средна продължителност на живота от 82,3 г., средна продължителност на обучението от 12,6 г. и БВП на глава от населението от 68 012 долара.

Графиката от 1990 г. досега показва, че макар и много бавно, човешкото развитие в България и вървяло все нагоре, като от индекс 0,7 за 28 г. е стигнала индекс 0,813. Най-високият е 1. Норвегия има 0,953.

Страната ни има много добри показатели за работната сила – 87,6% се води квалифицирана.

Общата тенденция в световен мащаб е към непрекъснато подобряване на човешкото развитие, като много страни се придвижват напред: от 189-те страни, за които се изчислява индексът, 59 страни днес са в много висока група за човешко развитие и само 38 държави са в групата на държавите с ниско развитие, отбелязват авторите на доклада.

Само преди осем години – през 2010 г., цифрите съответно са били 46 държави с много високо човешко развитие и 49 държави с ниско развитие.

На абсолютното дъно по човешко развитие са африканските държави, като на последна позиция е поставена Нигер. Там средната продължителност на живот е 60,4 г., средната продължителност на обучението 2 г. ,а доходът на глава от населението – 903 долара. (24часа)Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Незадоволителното ниво на борбата с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки и липсата на квалифицирана работна ръка са основните проблеми […]

 
Властта

Когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за […]

 
Здраве и красота

Ани Владимирова е родена в Плевен

Завършва висшето си образование в СУ “Св. Кл. Охридски”

Има дългогодишен опит в областта на практическата психология

Създава […]

 
Жълто

Холивудската певица и актриса Дженифър Лопес ще получи званието „Модна икона“ за 2019 година от Съвета на модните дизайнери в САЩ, […]

 
 

към началото