твоята гледна точка
Този септември 8 градски градинки във Варна ще получат нов облик
Автор Vnews, добавено на 07.09.2018 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

ЗАСАДИ В КВАРТАЛА, заедно с БИОМРЕЖА

Запустели парцели във Варна ще се превърнат в китни малки градинки по проект „Засади в квартала“ на Сдружение Асоциация Биомрежа. Одобрената от община Варна програма за облагородяване на изоставени градски площи предвижда с дейностите по засаждане на декоративни дръвчета, храсти, рози и градински подправки да бъдат включени младежи и 80 ученици от Еко-училищата във Варна, сред които 8 деца в неравностойно положение чрез местен клуб „Широко сърце“, както и представители на живеещите в близост варненци.

Снимка на Засади в квартала.

Целта на проекта е в състезателен дух да провокира в младите хора на града отговорно и ангажирано отношение към средата, в която растат, и едновременно с това те да получат ценни знания по земеделие.

„Засади в квартала“ ще покаже на жителите на общината, че отглеждането на растения, дори ядливи и билки в градски условия е ефективно средство за подобряване на условията и качеството на живот. Жителите на Варна, могат да станат творци, показвайки личните си здравословни навици и креативност, за да превърнат близката градинка в своето чисто и зелено място.

Грижата за вече облагородените градски площи ще бъде поверена на жилищните кооперации, които се намират в близост, както и на учениците и младежите, участвали в създаването им.  В дните, в които ще се работи, ще се провежда обучение от специалистите, ангажирани по проекта, как да бъдат поддържани насажденията. Всеки от бъдещите стопани ще получи и специална значка – знак за поет ангажимент за опазване и развиване на вече оформените стопанства. Естествено, за добре свършената работа, ще има подаръци и награди.

Идеята на „Засади в квартала“ е „градското земеделие“ да създаде възможности за  здравословно и смислено прекарване на свободното време на младите хора, които често страдат от липса на активно движение и на „реални контакти“, извън социалните мрежи и чатовете, както и да възроди позабравеното отговорно отношение на жителите на Варна към вида на общите градски пространства.

За правилното изпълнение на всички земеделски дейности по проекта Асоциация „Биомрежа“ е ангажирала специалисти, а местата са определени с активното съдействие на районните кметства на община Варна.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната броят им е бил 392, показват данните на Регионалната здравна […]

 

Ремонти на улиците „Цар Симеон I“ и „Михаил Колони” в центъра на Варна започват от следващата седмица. Поради тази причина от […]

 

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. […]

 
 

към началото