твоята гледна точка
Премиерът: Кризата с Търговски регистър е преодоляна
Автор Vnews, добавено на 22.08.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Кризата с Търговския регистър е преодоляна. Това увери в пленарната зала премиерът Бойко Борисов. „Видяхте – в най-развити държави им се сринаха системите. Сега, диск е – скапал се е, паднал е. Всичките работим с компютри и програми, знаете, че някой път се бъгват. Това се случи и тук“, обясни премиерът.

Той представи последните данни по работата на правителството по срива на регистъра: „Към днешна дата, 21 август, беше възстановена базата данни на Търговския регистър до 6 юни 2018 г., а към момента вече е до 17 юли 2018 г. В ход е процес на възстановяване на данните към август включително. Това е именно периодът за подаване на годишните финансови отчети, които са в процес на изтичане. Успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове. Работата за възстановяване на функционалностите на регистъра не е спирала нито за минута. Проблемите, техният мащаб и причините да се стигне до неработоспособност на българския регистър бяха известни още първите 24 часа след срива на базата данни“.

Какво следва оттук нататък по думите на Борисов: „Процес по създаване на резервни копия на данни от системата и регистри и вътрешна процедура за всяка администрация. Резервните копия се съхраняват в инфраструктурата на самата администрация. Наличието на достоверно и сигурно съхраняване на резервно копие на данни от системи и регистри е от ключово значение за гарантиране на непрекъсваемостта на функциониране на ключови за държавата регистри и системи. Поради това е предприето следното – в срок до 31 август административните органи трябва да изготвят и изпратят на Държавна агенция „Електронно управление“ разработените и прилагани от тях процедури за създаване на резервни копия на данни от критични системи и регистри“.

„В момента се работи по привеждане в действие на план за зашита и съхранение на данни на критични системи и регистри чрез създаване на хранилище на резервни копия на данни от критични системи и регистри за електронно управление. Сега просто са се скапали дисковете, но ние ще бъдем подложени впоследствие и на хакерски атаки, и на зловредност, и умисъл. Така че, приемам вината от страна на агенцията, от страна на фирмата ако щете, важното е да не допускаме подобен срив и в друга система“, каза министър-председателят.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

ДПС ще предложи да отпаднат сегашните ограничения за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица от 10 000 лв. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната […]

 

До края на юли се очаква да стане известен инвеститорът в Пристанище ТЕЦ Езерово, което от 12 юни е отделено в […]

 

На 19 юни /сряда/ от 23 ч. до 24 ч. ще бъде спряно движението в двете посоки по АМ „Хемус“ в […]

 
 

към началото