твоята гледна точка
Родилното отделение на МБАЛ “Света Анна – Варна” отвори врати напълно преобразено
Автор Vnews, добавено на 13.08.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Родилното отделение на Варна – в МБАЛ “Света Анна – Варна” поднови дейността си след двумесечно принудително спиране на ражданията заради голям ремонт. В момента най-старото в града звено за раждания посреща бъдещите майки напълно преобразено и с нова организация за отглеждане на новородените.

Ремонтните дейности започнаха през април. До края на май Родилно работеше с половината от капацитета си, а през юни и юли прекрати изцяло приема на пациентки, за да бъде преобразено и модернизирано.

След края на ремонтните дейности, базираните на един етаж отделенията “Родилно” и “Неонаталогия” са напълно отделени като организация на работа.

Всички стаи са ремонтирани, санитарните помещения – преобразени, стените и таваните – пребоядисани, газовата инсталация – обновена. Сигнализационната инсталация също е подновена. Навсякъде е подменена подовата настилка, а родилните зали са облицовани с антистатични и антимикробни покрития.

“В момента най-старото родилно отделение на Варна практически е най-модерното и уютното, благодарение на добрия синхрон, в който ръководството на МБАЛ “Света Анна – Варна” в лицето на изпълнителния директор д-р Красимир Петров и кметът на Варна г-н Иван Портних успяха да осигурят повече от половин милион лева, с които ремонтът стана възможен”, коментира началникът на отделението д-р Милко Папазов.

Последният основен ремонт на сектора за новородени във варненския “Пирогов”, преди сегашното пълно преобразяване, е от далечната 2002 г. Преди 3 години кметът Иван Портних на връх Бабинден обеща пари за основен ремонт и през 2018-а пълната промяна в отделението вече е факт, а от миналата година то се радва и на много нова и модерна медицинска апаратура.

В момента отделението разполага с 30 стационарни легла, а ражданията, които се извършват в него, са като за двойно по-голям капацитет.

Отделението е с най-високото – трето, ниво на компетентност и е сред малкото в страната с изцяло зает щат от лекари, акушери и санитари. Традиционно то е между 6 и 8 място в страната по брой раждания на година, но пресметнати на брой легла устойчиво е в топ 3.

“Пълното комплектоване на екипа и многото раждания при нас се дължат основно на две неща. Първото е доверието в работещите в отделението, а второто – уникалната медицинска инфраструктура, която МБАЛ “Света Анна – Варна” предлага – това е болницата с най-големи възможности – с мощна реанимация, 24-часова възможност за консулт с всякакъв вид специалисти и кръвен център. Това са животоопределящи структури, като се има предвид, че при родилките всичко се развива много бързо и често се налагат реакции в режим на спешност”, коментира Папазов, дни след подновяването на дейността на отделението на пълни обороти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция.

Ако тя […]

 
Властта

Последните няколко години над 200 незаконни обекта в Максуда бяха премахнати. Както в района на ул. „Пеячевич“, така на ската, под […]

 
Здраве и красота

Синдромът на разбитото сърце прилича на инфаркт, но не е. По-лош е! Такоцубо стрес индуцираната кардиомиопатия настъпва и от мъка, и от радост – най-често когато децата […]

 
Жълто

Дъщеря на милионер, радваща се на луксозен живот и пищни ваканции, била готова да се размени с някого от улицата. Младото […]

 
 

към началото