твоята гледна точка
Пазят ни със закон от врачки и баячки
Автор Vnews, добавено на 09.08.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Всички лечители, знахари, баячи, фитнес инструктори и други немедицински лица, които практикуват нетрадиционни форми на терапия и диети, вече няма да имат право на това, ако не притежават поне диплома за здравни бакалаври. Това предвиждат промени в Закона за здравето, които са в процес на обществено обсъждане.

Целта е да бъдат предпазени хората от нежелани здравословни последствия в резултат на невежество и липса на нужните познания. В момента конвенционалната медицина по закон може да се практикува единствено от медицински лица, но неконвенционалните методи на лечение са позволени на всеки който притежава дори само диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведени 4 семестъра (2 години) в медицинско училище. С промените нетрадиционни терапии ще могат да прилагат само бакалавари и магистри по “Медицина”, “Дентална медицина”, “Фармация”, специалисти или бакалаври по професионално направление “Здравни грижи”.

Промените предвиждат още от неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху здравето да отпадне диетиката, по-известна като гладолечение. Това ще могат да прилагат само висококвалифицирани лекари специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност.

За нуждата от промяна в закона в тази насока се заговори в края на миналата година, когато млада българка с рядък тумор, изгуби гърдата си вследствие на лечението на съмнителен знахар в Бразилия.

Ако проектонаредбата бъде гласувана от депутатите, всички видове лечители трябва да бъдат регистрирани, а дейността им – следена от контролни органи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Само за ден заразата е потвърдена в 2/3 от изследваните проби – това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория инфлуенца е доказана и при 4-ма починали. Циркулират също парагрипни вируси и аденовируси – откриват […]

 

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 
 

към началото