твоята гледна точка
До края на годината пускат електронния регистър за хората с увреждания
Автор Vnews, добавено на 07.08.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

До края на годината у нас ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания. Ангажиментът пое вицепремиерът Томислав Дончев след срещата при премиера с майките на деца с увреждания и представителните организации.

Било е постигнато съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50 процента увреждания, както и предоставянето на помощните средства поетапно да се поеме от Министерството на здравеопазването и НЗОК.  Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че с новия регистър за хората с увреждания ще се събере цялата налична информация от различните ведомства:

„Което едва ли е панацея, но би подредило нещата и би било ясно, включително, когато бюджетираме нови мерки. Да не коментираме, че би било улеснение за самия човек, защото всеки на база един потребителски профил може да види какво има за самия него в системата“.

Мая Стоицева от майките на деца с увреждания допълни:

„Направи се проверка за изразходваните дотук средства за неефективния регистър“.

Здравният министър е поел ангажимент предоставянето на помощните средства да се поема от здравната каса и неговото ведомство. Адриана Стоименова от представителните организации:

„Нашата обща цел е да има стандарти, контрол на качеството, контрол на ценообразуване, така че публичният ресурс, който се отпуска, да бъде прозрачен и техническите помощни средства в най-висок стандарт, които са необходими за хората с увреждания, да бъдат за тях. По отношение на финансовата подкрепа – няма да бъде за сметка на личната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с решение от ТЕЛК над 50 процента“. Министър Бисер Петков потвърди, че в края на седмицата ще се разгледа още веднъж новият закон за хората с увреждания, следва финансова оценка, публикуване за обществено обсъждане в края на този месец и приемане от правителството до края на септември. Предвижда се и реформа в агенцията за хората с увреждания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Изпращаме месеца с дъждовно и хладно време

Температурите падат още от понеделник с повече от 15 градуса

Очертава се топла и нормална зима. Според прогнозите на различни метеорологични центрове 60% е вероятността в България предстоящата […]

 

Септември 2018 година е повратна точка в световната история – за пръв път 50% от човечеството вече са в средната класа, […]

 

Само ден почивка по Нова година, но за сметка на това по Коледа няма да работим цели 5 дни. Почивните дни […]

 
 

към началото