твоята гледна точка
Българите не желаят предсрочни избори, а политици ги сънуват
Автор: 24 часа, добавено на 20.07.2018 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като през юли оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. Това показва новото издание на социално-политическия индекс “24 ТРЕНД”.

Изследването е проведено между 1 и 8 юли 2018 г. сред 1007 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице” и е представителна за българските граждани във възрастовата категория 18+.

В разбивките по демографски групи се наблюдава пряка връзка между индикатора оптимизъм/песимизъм и възрастта.

Сред най-младите

оптимистите

са над два

пъти повече

от песимистите,

докато при тези над 70 г. съотношението е 1:3 в полза на песимистите.

Нагласите за икономическото положение също остават на приблизително сходни стойности през последните девет месеца и до голяма степен потвърждават заключенията от индикатора за оптимизъм и песимизъм. Малко над 1/4 очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под 1/5 смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващата година.

Данните за

очакванията

за жизнения

стандарт

са напълно сравними с тези за икономическото положение в страната. И тук има зависимост спрямо възрастта на респондентите, като тези между 18 и 39 години са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт.

Въпреки сравнително сходните стойности през месеците отчитаме тенденция към повишаване на нагласите за необходимост от предсрочни парламентарни избори – от 21% през декември 2017 г. до 30% през юли 2018 г. Въпреки това мнозинството от българите (54%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не се необходими. Обратното – мнозинството от

привържениците

на БСП смятат, че

са необходими

Няма съществена динамика и в отношението на българите към основните партийни лидери.

Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%).

През юли Валери Симеонов успява да умножи симпатизантите си с 4%, което вероятно се дължи на инициативите му в последните месеци.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От 1 юни България се отваря за  туристи от 29 държави, съобщи пресслужбата на Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г.

На територията на Република България с […]

 

14 нови случая на коронавирус у нас при изследвани 606 проби за последното денонощие. С това общият брой на лабораторно потвърдените […]

 

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е […]

 
 

към началото