твоята гледна точка
Стотици хиляди деца остават извън училище, върнатите в клас са в пъти по-малко
Автор: Btv.bg, добавено на 18.07.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Над 12 хиляди ученици са отпаднали от училище само през последната учебна година въпреки механизма за задържане на децата в училище. Данните изнесе министърът на образованието и науката, като подчерта, че две трети от учениците са заминали за чужбина.

Ако приемем, че в една класна стая учат средно по 26 ученици, това означава, че близо 8000 класни стаи ще останат с празни столове и през следващата учебна година. 200 000 българчета не ходят на училище.

Каква е равносметката за 1 година действащ механизъм? 1100 мобилни екипи са посетили над 200 000 адреса, за да напълнят отново 800 класни стаи. Над 2000 деца обаче, които са били върнати в училище, са отпаднали повторно.

Най-често това са деца от I, V и VII клас.

„Преждевременното отпадане на ученици от училище е най-голямата обществена загуба, която можем да претърпим ние като общество”, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

25 милиона лева е отпуснал кабинетът за задържането в училищата на децата от уязвимите групи. „Както експерти коментират, че гетото имало гравитация, тъмна гравитация и държало хората вътре. Затова голямата ни задача е училището да има по-силна гравитация”, декларира вицепремиерът Томислав Дончев.

Обмисля се и по-строг контрол върху достоверността на извинителните бележки на децата. Роля има и МВР – вътрешният министър обяви, че 1400 полицаи са завели буквално за ръка над 12 000 деца до чиновете.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция.

Ако тя […]

 
Властта

Последните няколко години над 200 незаконни обекта в Максуда бяха премахнати. Както в района на ул. „Пеячевич“, така на ската, под […]

 
Здраве и красота

Синдромът на разбитото сърце прилича на инфаркт, но не е. По-лош е! Такоцубо стрес индуцираната кардиомиопатия настъпва и от мъка, и от радост – най-често когато децата […]

 
Жълто

Дъщеря на милионер, радваща се на луксозен живот и пищни ваканции, била готова да се размени с някого от улицата. Младото […]

 
 

към началото