твоята гледна точка
Глобална среща на върха за интелигентни градове
Автор Vnews, добавено на 10.07.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Един от трудните въпроси, свързани с бъдещето на градовете ни, е: „Какво означава интелигентен град?“. Вероятно мнозина могат да дадат определения, но всички те ще бъдат част от цялото. Всичко, което може да се каже, е вярно. Днес. Но технологиите се развиват с такива темпове, че всеки отговор Днес, ще звучи дилетантски Утре.

 

Затова особен интерес предизвика Глобалната среща на върха за интелигентни градове 2018, която Huawei организира в София. На нея китайската компания обяви сътрудничеството си с държави от Централна и Източна Европа. То обхваща области като интелигентни градове, транспорт и образование. Основната му цел е стимулиране на дигиталната трансформация и развитието на дигиталната икономика в тези държави.

 

Днес ние живеем в два паралелни свята – физически и дигитален. Една от глобалните цели на Huawei е да свърже тези два свята и непрекъснато да оптимизира създадената връзка. По света има не малко места, където живеят хора, откъснати от физическия свят. Има хиляди, дори стотици хиляди хора, до чиито селища няма път, не се придвижват превозни средства. Не става дума за племена, които избягват досега с цивилизацията, а за общности, които имат потребност от тази връзка. Но липсата на път не пречи на комуникациите. Липсата на път не пречи на достъпа на тв сигнали, на интернет и видео връзките, на връзки с лекари, педагози, роднини, дори на връзки с банки. Именно на корпорации като Huawei дължим заслугата за оптимизиране на връзката между физическия и дигиталния свят. Според някои учени-футуристи разликата между тези два свята постепенно ще изтънява.
Участниците и тези, които посетиха Срещата на върха, имаха възможност да се запознаят с щанда на Huawei в Hilton в София. Там те се „срещнаха“ с идеите и разбиранията на Huawei за иновативните решения за интелигентни градове, които корпорацията прилага в областта на информационните и комуникационни технологии, за интелигентните методи за транспорт, образование, видео облачни услуги, 5G мрежи и национални мобилни мрежи.

 

По филмите сме гледали как една малка камера е безценна за пожарникари по време на пожари в труднодостъпни места, както и при други природни бедствия, когато традиционните комуникации са прекъснати, как се търси престъпник, как се пазят президенти, как цял един град се наблюдава и в реално време може да се види къде какво точно се случва… Huawei показа всичко това в София.

 

По време на среща с журналисти Едуин Диендер, вицепрезидент на Правителствен и обществен сектор към Huawei Enterprise Business Group, заяви: „Навлизаме в интелигентен свят, в който всички неща могат да чувстват, всички неща са свързани, всички неща са интелигентни. Информационните и комуникационни технологии ще позволят достигането на по-интелигентен свят. Huawei е отдаден на непрекъснати нововъведения, които да отговарят на нуждите на потребителите. Ние ще осъществим съвместни иновации и ще разработим интелигентни решения в сътрудничество със страните от ЦИЕ, като стъпим на основата на техните силни страни в ИКТ и R&D. Заедно ще направим дигиталната промяна възможна, за да изградим напълно свързан интелигентен свят.“

 

Huawei започва експанзията си в Централна и Източна Европа преди повече от 15 години. Български журналисти бяха сред поканените на много атрактивно представяне на корпорацията на корабче по Сена в Париж. Оттогава китайският IT гигант работи с местни компании в сферата на потребителската електроника, комуникациите, образованието, транспорта, енергетиката и финансите, и активно си сътрудничи с правителствата в изграждането на интелигентни градове. През последните 5 години компанията е обучила над 15 000 души в сферата на информационните и комуникационни технологии в 16 държави от Централна и Източна Европа. Всички те активно работят за развитието на дигиталната икономика и дигиталната трансформация в тези държави.

Копирано от standartnews.comСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

По думите ѝ това има и […]

 

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 
 

към началото