твоята гледна точка
Най-щастливи сме около 15:30 часа, виждаме края на работния ден
Автор Vnews, добавено на 02.07.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Хората са най-щастливи около три и половина следобед, когато предусещат приближаващия край на работния ден, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 служители.

Допитването на „Бритиш Черис“ е осъществено с цел да се установят върховете и спадовете в трудовия ден на работещото население, както и влиянието на някои хранителни продукти върху настроението, предава БТА.

Авторите на проучването са установили, че служителите се чувстват щастливи, когато се събуждат след ободрителен нощен сън, когато са оценени от шефа и когато получават похвали от клиенти. Благотворно върху настроението им се отразяват също детските прегръдки и вечерното излежаване пред телевизора след натоварен трудов ден. Най-щастливият момент в деня на служителите е когато прекрачват прага на дома след работа, събуват обувките си и се освобождават от дрехите си.

Същевременно неблагоприятно върху настроението им се отразяват „проспиването“ на будилника, задръстванията на път към службата, дългите и натоварващи работни срещи, мисълта за несправяне с трупащи се задачи, оплакванията на клиенти, преяждането и последвалите го угризения.

Проучването показва също, че определени храни влияят пряко върху задоволството на служителите. Установено е например, че изобилстващите от захар шоколади, бонбони и сладкиши, макар да доставят краткотрайна радост, в крайна сметка допринасят за лошо настроение. От друга страна продукти като богатите на антоцианини череши и изобилстващ от фолиева киселина спанак помагат за повдигането му.

Анкетата показва, че 70 процента от служителите се чувстват по-добре, когато залагат на здравословни храни. Тридесет и пет процента от участниците в допитването споделят, че са забелязали зависимост между консумацията на богати на захар продукти и потиснатото настроение.

Над 50 процента от анкетираните признават, че когато са прекалили с храна или са хапнали нездравословни продукти, няколко часа по-късно имат усещането, че са им „потънали гемиите“.

От друга страна една четвърт от служителите са твърдо убедени, че половин час след като са яли плодове като череши, ягоди, малини, боровинки, се чувстват по-щастливи, отколкото след хапването на парче шоколад.

Въпреки ясното съзнание за ефекта от нездравословните храни върху настроението, 40 на сто от работещите хора продължават за залъгват глада си с бисквити или шоколад.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Три циклона, преминаващи през Гърция, връхлитат България до дни. Те ще доведат до динамично време в страната от средата на месеца чак до 26 ноември. Информацията е на “Труд”, а източникът […]

 

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 година, ако не се вземат мерки в борбата с […]

 

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане […]

 
 

към началото