твоята гледна точка
Калинка показва, че стоките в магазина са био
Автор Vnews, добавено на 02.07.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Национален знак с формата на калинка ще показва на потребителите, че продуктът в магазина е био. Това става ясно от проект на наредба за правилата за биологично производство и етикетиране, обявена за обществено обсъждане.

Калинката ще

може да се

слага на

етикета и

да се използва

при рекламата

на земеделски продукти, храни и съставките им, за да гарантира, че са произведени по биологичен метод при спазване на разпоредбите. Според тях трябва да се използват сертифицирани семена, вещества за обработка, определени площи и т.н.

Изображението може да е черно-бяло или цветно. Националният знак трябва да е с височина най-малко 9 милиметра и широчина най-малко 13,5 милиметра. Съотношението височина/широчина винаги е 1:1,5. В изключителни случаи минималната височина може да бъде намалена до 6 милиметра за много малки опаковки.

Според наредбата земеделско стопанство може да премине към биологично производство, когато са изпълнени няколко условия. Необходимо е да има сключен договор с контролиращо лице. От датата на подписване на споразумението операторът има срок от един месец да уведоми министъра на земеделието, че преминава към биологично производство и включва нова дейност в системата за контрол.

За да се считат за биологични, дивите растения трябва да са израснали на територия, която най-малко три години преди събирането им не е обработвана със специфични препарати.

Не трябва да се засяга устойчивостта на естественото местообитание и опазването на вида в района. Зоните

не трябва да са

подложени на

индустриални

замърсители или

интензивен

автомобилен

трафик

Беритбата трябва да се извършва от обучени събирачи и е разрешена по предварително одобрени от контролиращо лице карти на териториите.

При отглеждането на птици на открити заградени площи след всяка партида животни земята трябва да остане празна за не по-малко от 14 дни, за да се възстанови растителността.

Без сертификат ще остават производители, които откажат достъп на контролиращите лица до помещенията, при непредоставяне на информация за целите на проверката, включително вземане на проба за анализ, ако месят или замърсят при съхранение с продукти или вещества, които не са в съответствие с разпоредбите за биологично производство.

Ако производител

продава директно

на крайни

клиенти

биопродукти,

няма да подлежи

на контрол

Изискването обаче е, да не произвежда и не складира стоките на друго място освен там, където продава, както и да не внася продукти от трети страни и да не възлага дейности на трета страна.

Отнемането при нарушения на биосертификата и налагането на забрана за търговия с продукти, както и рекламирането им, може да стават за определен период от време.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19.

Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и […]

 

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов направи бърз тур в Североизтока, за да провери готовността на спящите си клетки да се […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще е преобладава слънчево време. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно след […]

 
 

към началото