твоята гледна точка
Храни, които намаляват кръвната захар
Автор Vnews, добавено на 27.06.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Голяма част от хората страдат от предиабет без да го знаят. Това сериозно здравословно състояние може да доведе до значително повишен риск от инсулт, инфаркт, диабет в следващите 5 до 10 години.
Предиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са високи, но не достатъчно, за да се диагностицира като фактически диабет. При някои пациенти се наблюдава наднормено тегло, повишен серумен инсулин в кръвта заради резистентността на клетките към него. Той не може да навлезе в тях и да спомогне за преобразуването на въглехидратите в енергия.
При други хора панкреасът не е в състояние да отдели достатъчно инсулин, за да обработи глюкозата, заради което тя се натрупва в организма.
Добрата новина е, че предиабетът е обратимо състояние. С подходящите промени в начина на живот той може да бъде овладян.Кои са основните механизми, с които да предотвратите предиабета? Яжте на всеки 3 до 6 часа

Честото хранене в много малки количества спомага за контролиране на нивата на кръвната захар и предпазването от резките скокове в стойностите.

Балансирайте порциите

От голямо значение са количеството и вида хранителни вещества, които приемате да са в определено съотношение.
Изключете преработените меса и сладкиши, както и наситените мазнини. Наблегнете на фибрите и полезните животински и растителни протеини като кафяв ориз, киноа, зърнени храни, бобови храни, постно месо без тлъстини, риба, амарант.
Не консумирайте или хапвайте в съвсем малки количества паста, хляб, бял ориз, картофи. Ако все пак ги консумирате, гледайте да добавите фибри към тях, за да не позволите на кръвната захар да скочи рязко.

Яжте по-обилните си порции рано през деня

Така тялото ви ще има време да ги обработи и да ги метаболизира правилно, докато се движите и сте активни през деня. С напредване на деня храненето трябва да става във все по-малки количества и да е с лека храна.

Пийте много вода

Водата помага за добрата хидратация, както и за обработка на въглехидратите в тялото.

Движете се много

Не само храната, която приемате, е важна за контрола на кръвната захар. Колкото повече се движите, толкова повече енергия изразходвате. А тя се добива от разграждането на въглехидратите. Освен това движението стимулира по-добрата инсулинова чувствителност на клетките.

Кои са храните, които помагат в контрола на кръвната захар:

Чисти протеини

Протеините помагат на тялото да разгражда правилно въглехидратите. Те създават усещане за дълготрайна ситост и добри нива на енергия. При приема и обработката на протеините нивата на кръвната захар остават стабилни през целия ден. Полезни протеини се срещат в говеждото месо, домашните птици, заешкото, бобовите растения, рибата.

Зеленчуци без нишесте

Всички зеленчуци, съдържащи нишесте, трябва да съставляват само една трета от чинията ви. Ако консумирате големи количества картофи или бял ориз например, рискът от диабет се повишава неколкократно. Важно е да наблягате на зърнените зеленчуци и онези, богати предимно на фибри. Винаги добавяйте много вода, тя помага в обработката.

Листни зеленчуци

Колкото повече тъмнозелени листни зеленчуци ядете, толкова по-балансирана ще е кръвната захар. Изследователи от Лондонския университет констатират, че увеличаването на порциите листни зеленчуци на ден намалява риска от диабет тип 2.

Цели плодове

Много е важно да не изцеждате плодовите сокове, а да изяждате плодовете цели. Плодовите сокове предизвикват резки скокове в кръвната захар, защото при сока количеството фибри е значително по-малко за разлика от целия плод заедно с неговата пулпа.

Цели зърна

Колкото по-рафинирани са зърнените продукти, толкова повече повишават кръвната захар при консумация. Когато ядете пълнозърнести продукти, обработването им изисква повече енергия и повече включени ензими, заради което нивата на кръвната захар остават статични и се повишават плавно и бавно.

Бобови растения

Проучване, публикувано в списание Clinical Nutrition сочи, че хората, които наблягат значително на консумацията на бобови растения, имат по-нисък риск от диабет. Заменете пържените яйца, хляба, ориза и пържените картофи с порция бобови. Те са добър източник на фибри, протеини и бавно разградими въглехидрати.

Здравословни мазнини

Подобно на въглехидратите, които се делят на бързи и бавни, мазнините се делят на вредни и полезни. Полезните са ненаситените животински и растителните мазнини, които подобряват инсулиновата резистентност. Полезни източници на мазнини са ядките, зехтинът, рапичното олио, авокадото, маслините, рибата.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Цялото съоръжение по проекта за реконструкция на бул. „Левски” ще бъде готово напролет
заради изникнали обстоятелства, които няма как да бъдат пренебрегнати. Това заяви във варненския ефир на Дарик главният архитект Виктор […]

 

Над 12 хиляди ученици са отпаднали от училище само през последната учебна година въпреки механизма за задържане на децата в училище. […]

 

ще бъде ветровито. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад – северозапад. Облачността ще е променлива, след обяд ще […]

 
 

към началото