твоята гледна точка
Започна приемането на документи за „синята зона“ във Варна
Автор Vnews, добавено на 26.06.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Приемът на документи на граждани, които живеят или юридически лица, които извършват дейност в обхвата на „синята зона“, започна от днес – 26-ти юни. Заявления могат да се подават на интернет страницата www.varnaparking.bg или в Центъра за административно обслужване на ул. „Александър Рачински“ №29. Призовавам гражданите да подават документите онлайн, не се изисква електронен подпис, заяви на пресконференция днес директорът на Общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов. В момента зоната все още не е действаща, т.е. не се изисква плащане за паркиране.

За локалното платено паркиране за физически лица, живеещи в зоната, се представят следните документи: лична карта; свидетелство за регистрация на МПС; документ, доказващ валидното правно основание за ползване на ППС в случай, че не са собственици; нотариален акт или друг документ за собственост на обособения жилищен имот; договор за наем , ако обособеният имот се ползва на такова правно основание (наем). За всеки жилищен имот могат да се регистрират до два автомобила, като за първия се заплащат по 5 лева на месец или 55 лв. на година, а за втория – 10 лв. на месец или 110 лв. за 12 месеца. Заплащането не гарантира паркомясто. Собственикът на автомобила има право да спира единствено в една от четирите подзони, в която попада адреса му. Ако имотът е на границата между две зони, трябва да избере една от тях, обясни Младен Иванов.

Локално паркиране в „синята зона“ се предоставя на търговци, на които административният адрес, където осъществяват съответната дейност, е идентичен с адреса на обособения нежилищен имот. Подаването на документи също може да бъде онлайн или в Центъра за административно обслужване, като се представят: свидетелство за регистрация на МПС, собственост на фирмата; документ, доказващ валидно правно основание за ползване на ППС, в случай че не са собственици; нотариалния акт за собственост или договор за наем. Цената за паркиране е 150 лв. на месец или 1650 лв. за 12 месеца.

За граждани и фирми е осигурена възможност и за „служебен абонамент“, която гарантира паркомясто. Документи се подават на адрес „Цар Симеон I“ № 26. Цената съответно е 350 лева на месец или 3850 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.

В „синята зона“ са осигурени 106 фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на автомобили, превозващи хора с трайни увреждания, без заплащане до 3 часа, обясни още Младен Иванов.

Официалното стартиране на „синята зона“ ще бъде обявено допълнително. На финалната права сме, предстои подготовка на пътното платно на още 3 улици, но работата зависи от метеорологичните условия. Веднага след като бъдат готови трасетата, ще обявим пред медиите, че зоната е пусната, допълни той.  В нея са обособени общо 2603 паркоместа, които обхващат карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“.

Работното време ще бъде всеки делничен ден от 9 ч. до 19 ч., през почивните  и празничните дни паркирането ще бъде безплатно. Заплащането ще става чрез мобилно приложение – Виртуален паркинг метър, което дава възможност да се избере период на престой от 30 минути до 3 часа. Заплащането може да става още чрез SMS или в брой – в търговски обекти в центъра, които са отбелязани със специален стикер. Цената ще бъде 1 лв. на час.
В продължение на един месец ще има гратисен период за ползвателите, но той няма да важи за неправилно паркиралите коли. Пълна информация за картата и обхвата на зоната, за режимите на ползване, за локалното платено паркиране на търговци и живущи в зоната, за начините на плащане, цените и други данни, може да бъде намерена на сайта: www.varnaparking.bg или на телефон 070 070352.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Атаката в Страсбург е терористичен акт. Това съобщи полицията часове, след като мъж, който има полицейско досие и криминално минало, стреля по хора в центъра на Страсбург. Атаката е станала на […]

 

Изгарянето на твърди горива и дървесина в битовото отопление и автомобилният транспорт продължават да са основен източник на замърсяване на въздуха […]

 

Съдът на Европейския съюз постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени Брекзит без разрешението на останалите 27 страни членки на […]

 
 

към началото