твоята гледна точка
Качеството на стоките и защитата на потребителите обсъждаха наши и чуждестранни учени и специалисти във Варна
Автор Vnews, добавено на 22.06.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Защитени ли са интересите на потребителите за получаване на качествени, безопасни и нефалшифицирани стоки, за достоверна информация относно качеството и количеството на продуктите, които купуваме? Каква е ролята на държавните структури и контролните органи? Имаме ли подготвени кадри, които да участват в структурите за защитата на правата на потребителите?

Тези теми дискутираха български и чуждестранни учени, представители на контролни органи, търговци и потребители на кръгла маса, инициирана от Центъра за качество на стоките и потребителска защита към Икономическия университет във Варна. Ръководителят на центъра доц. д-р Теменуга Стойкова подчерта актуалността навъпроса за качеството на предлаганите стоки на пазара и защитата на потребителите, необходимостта от съгласувани действия на отговорните структури и своевременно решаване на възникналите законодателни и организационни проблеми.

В работата на кръглата маса участваха над 50 специалисти, представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Комисията за защита на потребителите (КЗП), Регионалната здравна инспекция – Варна (РЗИ), Митница Варна, изследователски центрове и лаборатории, потребителски организации.

Учени от страната и чужбина представиха 23 доклада за качеството на стоките и опаковките, тяхното оценяване, идентифициране, фалшифициране, приложението на съвременни методи за изследване и гарантиране на безопасността, промени в нормативните изисквания. Особен интерес предизвикаха темите за вторичните продукти от рециклирани материали, електроуреди, обувки, порцелан, питейна вода, шоколад, продукцията от фермерските пазари.

Експертите от ДАМТН, КЗП и РЗИ представиха ролята на надзора на пазара, посочиха примери за опасни стоки, прилагани нелоялни търговски практики.

Юристи и научни работници пък предложиха промени в нормативната уредба, които да защитят потребителите при нарушени права при връщане на некачествена стока, рекламации, обезщетения за вреди.  

Доц. д-р Теменуга Стойкова изтъкна възможностите на ИУ-Варна в подготовката на висшисти с квалификация да работят на всички етапи от жизнения цикъл на стоките, при гарантиране, удостоверяване, надзор на качеството и защита интересите на потребителите.

Кръглата маса укрепи сътрудничеството между заинтересованите страни за системен надзор на пазара, гласност на нелоялните търговски практики, анализ на движението на цените и съответствието им с обявеното качество, предпазване от фалшифицирани и опасни стоки, и подобряване на информираността и правната осигуреност на потребителите.

​​Докладите от форума са събрани и отпечатани в сборник «Качество на стоките и защита на потребителите». Изданието може да се намери в библиотеката и на сайта на Икономически университет – Варна.

https://www.ue-varna.bg/bg/article.aspx?catid=2529Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На 22 септември се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Това е един от най-паметните дни в българската история.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. […]

 

Два центъра за хора с деменция планира да създаде Община Варна. Изграждането им ще бъде финансирано със средства по оперативна програма […]

 

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 26-ти до 29-ти септември пунктът ще […]

 
 

към началото