твоята гледна точка
Карадайъ иска спешно нови закони срещу ксенофобията
Автор Vnews, добавено на 21.06.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Спешни нови закони и правосъдни промени са нужни за борбата с ксенофобията у нас. За това призова председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който откри международна конференция на тема „Борба с ксенофобията: Прилагане на мултикултурни и мултиезични модели“, организирана от фондация „Либерална интеграция“ и евродепутата Илхан Кючюк. По думите на Карадайъ нетърпимостта към другите етноси се увеличава, а управляващата коалиция подпомага процеса.

Лидерът на Движението за права и свободи заяви, че ксенофобията е общ проблем и възможно най-скоро трябва да бъде направен анализ, след който да се работи с държавна политика за справянето с него.

„У нас проблемът за фашизирането на управлението става все по-актуален. Нито една фашистка диктатура на идва изведнъж. Какво става у нас в последната година. Вдига се измислен шум около бурките в една махала. Община Пазараджик веднага приема мерки, които ги забраняват на местно ниво. Месеци по-късно в парламента влиза законопроект за бурките и забрадките. Вдига се шум около топонимите в Стара Загора, създава се организация уж с претенциите за замяната с изконно български. Общинският съвет приема предложението за преименуване, две седмици по-късно в парламента влиза закон за защита на нацията. Пардон, закон за българския език. В името на мира трябва първо да изведем всички от състоянието на равнодушие. Всеки, на когото е скъп мирът трябва да направи своя избор и твърдо да се бори с ксенофобията и зараждащия се фашизъм“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Предложихме всичко или поне се опитахме да предложим по темата за Западните Балкани. Но не се сетихме да предложим или не искахме едно нещо – интеграционен модел. А без интеграционен модел Западните Балкани не могат да бъдат устойчив проект“, каза евродепутатът Илхан Кючук.

Експертите обсъдиха и всички възможни успешни практики за борба с расизма и ксенофобията, които се прилагат в останалите страни.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Два центъра за хора с деменция планира да създаде Община Варна. Изграждането им ще бъде финансирано със средства по оперативна програма „Региони в растеж“, стана ясно на днешното заседание на ПК […]

 

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 26-ти до 29-ти септември пунктът ще […]

 

Единадесетчленна комисия с председател Владимир Андреев определи българското предложение за 91-вите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на Американската филмова академия да бъде […]

 
 

към началото