твоята гледна точка
“Гугъл” ще плаща на създателите на новини
Автор Vnews, добавено на 21.06.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Гигантите на интернет да бъдат принудени да плащат на издателите на преса за статиите на журналистите им, публикувани онлайн. Това е една от целите на новата директива за авторските права в интернет, гласувана в правната комисия на Европарламента.

Директивата предизвика остри спорове и противоречия, особено що се отнася до чл. 11 и чл. 13. Европарламентът обаче ги подкрепи.

Основната цел на реформата, предложена от Еврокомисията, която започна през 2016 г., е модернизацията на авторското право с оглед на цифровата революция. Интернет нанесе голям удар върху традиционния модел на печатните медии и срути както продажбите на хартиените издания, така и рекламните им приходи. Директивата отчита нарастващата роля на интернет платформите,

иска да ги накара да

споделят приходите си

с издателите и създателите на новини и да носят отговорност за нарушения на авторското право в интернет.

Член 11 мина на косъм с 13 гласа “за” срещу 11 “против”. Той засяга “Защитата на публикациите в пресата при онлайн употреба”. Според него интернет компании като “Гугъл” или “Майкрософт” трябва да плащат за показване на първите редове от новинарските статии на печатните медии.

По силата на този член издателите на печатни издания са смятани за носители на авторските права на журналистическите текстове в изданията им, което ще направи по-лесни преговорите с интернет търсачките какво и колко трябва да платят за съдържанието.

Критиците на чл. 11 обаче сочат примера с Испания, която опита през 2014 г. да защити печатните медии от “Гугъл нюз”. Това доведе дотам, че платформата изключи изцяло позоваванията на испански медии и това силно снижи посещаемостта им. И сега има опасения, че интернет гигантите просто няма да пускат повече линкове към европейски новинарски издания за сметка на източници от други региони на света.

Член 13 пък, който цели основно ограничаването на пиратското съдържание на музика, събуди още по-големи конфликти. Той задължава цифровите платформи като ютюб, фейсбук, инстаграм и др. да филтрират цялото съдържание, качвано от потребителите, за елементи, подвластни на авторско право. Става дума за видеоклипове, музика, снимки, текстове.

Така обаче ще бъдат изтривани и лични клипчета. Например, ако потребител качи клип от сватбата си или рождения си ден във фейсбук, а като фон звучи песен на известен изпълнител, алгоритмите на фейсбук ще я разпознаят и ще изтрият целия клип.

Алгоритмите обаче не са съвършени и няма да могат да разпознават пародията или привеждането на цитати в оригинални текстове и ще ги трият, защото ще ги разпознават като кражба. “Край на меметата”, написа по този повод Би Би Си. Под заплаха са поставени и ремиксите.

Идеята бе посрещната с одобрение от творците, които от години се борят с разпространението на произведенията им в интернет

често пъти без

разрешение или

адекватно заплащане Противниците ѝ обаче смятат, че тя се превръща в “машина за цензуриране” и ще доведе до тежки поражения върху свободата на изразяване в мрежата. Освен това технологията за подобни филтри е скъпа и с нея разполагат само интернет гиганти като “Гугъл”, “Фейсбук”, “Ютюб”, което ще убие по-малките им конкуренти. Този член беше одобрен с 14 на 9 гласа.

Директивата трябва да бъде гласувана и в пленарната зала, което се очаква да стане през юли или септември. Предполага се, че споровете там ще са още по-разгорещени – както в рамките на политическите групи, така и между държавите членки.

В началото на юни в отворено писмо 70 от най-големите имена в интернет, включително създателят на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий и основателят на “Уикипедия” Джими Уолс, посочват, че член 13 “ще представлява безпрецедентна стъпка за превръщане на интернет от отворено пространство за споделяне и иновации в средство за автоматизирано следене и контрол на потребителите.”Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не […]

 

В първия работен ден от новата седмица над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В източните райони около обяд облачността […]

 

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Смята се […]

 
 

към началото