твоята гледна точка
Харчим два пъти повече за пътешествия
Автор Vnews, добавено на 18.06.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Повишаването на доходите доведе до сериозен ръст на пътуванията на българите в страната и чужбина. През 2017 г. общият размер на разходите за лични и служебни пътувания нараства с 47% и достига 1,879 млрд. лв., сочат данните на НСИ.

От тях само 127 млн. лв. са за командировки, а останалите над 1,752 млрд. лв. са за лични пътувания. Тук влизат не само екскурзиите и почивките, но и посещенията при роднини и близки в страната и чужбина, както и пътуванията с цел посещение на спортни или културни мероприятия. Най-сериозен ръст в размер на 90% обаче има при разходите за туристически пакети, за които българите са похарчили над 277 млн. лв. за година. От тях 91,3 млн. лв. са за организирани туристически пътувания в страната, докато за почивки и екскурзии в чужбина са похарчени двойно повече пари – 186 млн. лв.

Тази голяма разлика се дължи на факта, че повечето хора плащат за туристически пакети при пътуване в чужбина, докато за екскурзиите и отсядането в хотел през уикенда в страната не ползват туроператор, и съответно не купуват туристически пакети, а сами организират пътуването и нощувката си.

Разходите за туристически пакети в страната нарастват със 128%, докато похарчените пари за почивки и екскурзии в чужбина се увеличават със 76,5%. За последните 5 години разходите на българите за туристически пакети нарастват близо три пъти.

Разходите за командировки през 2017 г. нарастват със 17%. Парите за служебни пътувания в страната се увеличават само с 6,8% и достигат 45 млн. лв. За командировки в чужбина обаче разходите нарастват много повече – с над 23% и надминават 82 млн. лв. Което ясно показва, че бизнесът търси все повече възможности за развитие чрез чуждестранни партньори.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 26-ти до 29-ти септември пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града, […]

 

Единадесетчленна комисия с председател Владимир Андреев определи българското предложение за 91-вите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на Американската филмова академия да бъде […]

 

В ход е операция за контрол на използването на мобилни телефони от шофьорите. От днес до 23 септември е в ход […]

 
 

към началото