твоята гледна точка
4 групи храни “арестуват” холестерола
Автор Vnews, добавено на 17.06.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Растителните храни са известни като полезни за сърцето и кръвоносната система, защото не носят риск да наслоят мазнини по артериите и да стеснят диаметъра им – риск за високо кръвно и опасните последици от него.

Дали някои от плодовете на земята са особено подходящи за профилактика на високия холестeрол?

Да, казва екип от Департамента за науки за храненето към Университета в Торонто, Канада. Твърдението е подкрепено с доказателства за ефекта от “портфолио” с 4 групи храни. Изследванията им показват, че застъпването на продуктите в менюто има потенциал да пречи на складирането на холестерол. Той представлява комплекс от стероид и алкохол и е жизненоважен за организма, но когато неговата “лоша” разновидност – липопротеините с ниска плътност, е

в прекомерни количества,

става като бомба

със закъснител

Доказа се, че не ограничаването на определени храни, а наследствеността има основна роля. Около 80-85% от холестерола се произвежда от тялото ни, а само оставащата част постъпва с храната. Затова при генетично предразположение за свръхпродукция е важно едновременно ограничаване на богатите на холестерол храни и добавяне на такива, които съдействат за извеждане на липопротеините с ниска плътност от тялото.

Монреалската група нарежда в портфолиото за контрол на холестерола

храни, които са достъпни

и в най-бедната държава

Ако се степенуват по критерий “вкусно”, на първо място е групата на ядките. Фаворит са орехите и бадемите, но няма проблем да се заменят с достъпни местни видове: фъстъци, лешници, кайсиеви ядки и др. Малка шепичка може да намали с 5% лошия холестерол, а мазнините им са от най-полезните за сърцето.

Добре е всеки ден да се хапва и нещо, приготвено с бобови култури – фасул, грах, леща, нахут, соя и продукти от нея като тофу и соево мляко. Порция такова ястие или чаша напитка изважда още 5-6% от баланса на лошия вид липопротеини.

Гръбнак на портфолиото са растителните храни, богати на разтворими фибри – разнородна група, в която обаче базовият продукт е овесът и всички храни, в които е вложен щедро. Други много достъпни представители на групата са ечемикът, патладжаните, ягодите, гроздето,боровинките, ябълките, цитрусовите плодове. Този вид фибри “арестуват”, свързват холестерола и го извеждат от тялото, преди да премине в кръвта, където би бил опасен.

Мазните риби и растителните масла с полезни омега-3 мазнини са четвъртата група. Те помагат по два начина – омега-3 мастните киселини намаляват пряко триглицеридите в кръвта, а косвеният ефект е, че рибата замества в менюто месото, което съдържа повече от вредния вид животински мазнини.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 26-ти до 29-ти септември пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града, […]

 

Единадесетчленна комисия с председател Владимир Андреев определи българското предложение за 91-вите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на Американската филмова академия да бъде […]

 

В ход е операция за контрол на използването на мобилни телефони от шофьорите. От днес до 23 септември е в ход […]

 
 

към началото