твоята гледна точка
4 групи храни “арестуват” холестерола
Автор Vnews, добавено на 17.06.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Растителните храни са известни като полезни за сърцето и кръвоносната система, защото не носят риск да наслоят мазнини по артериите и да стеснят диаметъра им – риск за високо кръвно и опасните последици от него.

Дали някои от плодовете на земята са особено подходящи за профилактика на високия холестeрол?

Да, казва екип от Департамента за науки за храненето към Университета в Торонто, Канада. Твърдението е подкрепено с доказателства за ефекта от “портфолио” с 4 групи храни. Изследванията им показват, че застъпването на продуктите в менюто има потенциал да пречи на складирането на холестерол. Той представлява комплекс от стероид и алкохол и е жизненоважен за организма, но когато неговата “лоша” разновидност – липопротеините с ниска плътност, е

в прекомерни количества,

става като бомба

със закъснител

Доказа се, че не ограничаването на определени храни, а наследствеността има основна роля. Около 80-85% от холестерола се произвежда от тялото ни, а само оставащата част постъпва с храната. Затова при генетично предразположение за свръхпродукция е важно едновременно ограничаване на богатите на холестерол храни и добавяне на такива, които съдействат за извеждане на липопротеините с ниска плътност от тялото.

Монреалската група нарежда в портфолиото за контрол на холестерола

храни, които са достъпни

и в най-бедната държава

Ако се степенуват по критерий “вкусно”, на първо място е групата на ядките. Фаворит са орехите и бадемите, но няма проблем да се заменят с достъпни местни видове: фъстъци, лешници, кайсиеви ядки и др. Малка шепичка може да намали с 5% лошия холестерол, а мазнините им са от най-полезните за сърцето.

Добре е всеки ден да се хапва и нещо, приготвено с бобови култури – фасул, грах, леща, нахут, соя и продукти от нея като тофу и соево мляко. Порция такова ястие или чаша напитка изважда още 5-6% от баланса на лошия вид липопротеини.

Гръбнак на портфолиото са растителните храни, богати на разтворими фибри – разнородна група, в която обаче базовият продукт е овесът и всички храни, в които е вложен щедро. Други много достъпни представители на групата са ечемикът, патладжаните, ягодите, гроздето,боровинките, ябълките, цитрусовите плодове. Този вид фибри “арестуват”, свързват холестерола и го извеждат от тялото, преди да премине в кръвта, където би бил опасен.

Мазните риби и растителните масла с полезни омега-3 мазнини са четвъртата група. Те помагат по два начина – омега-3 мастните киселини намаляват пряко триглицеридите в кръвта, а косвеният ефект е, че рибата замества в менюто месото, което съдържа повече от вредния вид животински мазнини.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Цялото съоръжение по проекта за реконструкция на бул. „Левски” ще бъде готово напролет
заради изникнали обстоятелства, които няма как да бъдат пренебрегнати. Това заяви във варненския ефир на Дарик главният архитект Виктор […]

 

Над 12 хиляди ученици са отпаднали от училище само през последната учебна година въпреки механизма за задържане на децата в училище. […]

 

ще бъде ветровито. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад – северозапад. Облачността ще е променлива, след обяд ще […]

 
 

към началото