твоята гледна точка
Официално: 38 партии са на държавна хранилка
Автор Vnews, добавено на 11.06.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

38 партии са получили държавни субсидии през 2017 г., сочи списък, публикуван от Сметната палата, пише Труд. 31 формации са прибрали пари от бюджета освен основните политически сили в 44-ото Народно събрание – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака”, НФСБ, ВМРО и „Воля”.

Сред тях са тези, които присъстваха в предходния парламент и които имаха над 1% на парламентарните избори през 2014 г. Те са субсидирани, въпреки че 43-ото НС беше разпуснато на 27 януари 2017 г., защото вотът миналата година, който преразпредели сумите, беше на 26 март 2017 г.

Така една четвърт от годишната си субсидия за 2017 г. са получили партиите от Реформаторския блок, тези в коалицията около бившата „България без цензура” (сега „Презареди БГ”), АБВ, всичките 13 сателита на БСП в предходния мандат, както и „Движение 21” и „Глас народен”.

През 2016 г. партиите със субсидии са били 34 – с четири по-малко. Миналата година за пръв път на държавна издръжка минаха „Воля”, „Средна европейска класа” и „Защита” – партньори в „Обединени патриоти”, „Политически клуб „Тракия” от „БСП за България” плюс „Възраждане”, която дарява субсидията си.

Все още няма официални данни, но по изчисления на „Труд” тази година дотации получават 15 партии – с 23 по-малко. Причините: БСП намали коалиционните си партньори от 13 на 5, без право на държавни пари останаха шестте формации от разпадналия се РБ, шестте от ББЦ, както и АБВ, „Движение 21” и „Глас народен”.

Намаляването броя на субсидираните партии не намалява с нито лев парите за тях, а само окрупнява субсидиите.

Както „Труд” писа, 38 057 288 лв. е била издръжката за 2017 г., а през 2018 г. ще бъде 38 648 384 лв.

По данни от годишните им финансови отчети миналата година ГЕРБ, БСП, ДПС, „Воля” и трите основни партии в „Обединени патриоти” са получили общо 34 млн. лв. субсдиии. Останалите над 4 милиона лева са прибрали по-малките партии.

Както „Труд” разкри, финансовото министерство е превело близо половин милиард лева на партиите, откакто се раздават държавни субсидии. От ведомството отказват да обявят разпределението по формации, но „Труд” изчисли, че 144 млн. лв. е получила ГЕРБ и около 82 млн. – БСП.

Регламент

Парите – по споразумение

По закон парите за парламентарните коалиции се разпределят между съставляващите ги партии според коалиционно споразумение, а при липса на такова – пропорционално на броя на народните представители от отделните партии. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.

Обичайно разпределението е според предварително споразумение, а до пропорционалност се стига при раздори в коалициите.

Счетоводство

Харченето – безконтролно

Харченето на държавните субсидии по закон се контролира от Сметната палата. Партиите са задължени да представят пред одитната институция банковите си сметки, дарителите си и годишни финансови отчети, заверени от независим одитор. Сметната палата е длъжна до средата на годината да провери приходите и разходите на всички формации, получавали субсидии, ползвали държавни и общински помещения и участвали в избори в предходната година.

За 2016 г. държавните одитори не откриха нищо нередно при проверка на разходите на 22 партии.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

В бюджета на общините да постъпва разликата в стойността на таксата между електронен и хартиен документ, когато местната администрация подпомага службите […]

 
Властта

Община Варна, знакови събития и културни организации в морската столица станаха носители на букет награди „Про култура“, които бяха връчени на […]

 
Здраве и красота

“Нуждая се от витамин МОРЕ“. В началото на всяко лято социалните мрежи са препълнени с такива статуси и снимки на любимото […]

 
Жълто

Васил Михайлов се сдоби с правнучка. Той все още се чуди как ще викат накратко на момиченцето, чието име е Леа.

Баща […]

 
 

към началото