твоята гледна точка
Учени: Калориите на захарта намаляват при печене
Автор Vnews, добавено на 11.06.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето и затова написаното на етикетите на храните може да не отговаря на действителността, съобщи Си Би Си.

Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12 процента. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36 процента.

Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.

„Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми“ – обясни откритието проф. Дейвид Китс.

Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10 процента от дневните калории.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 2015 година, е една от идеите, които се обсъждат в момента за повишаване на доходите на възрастните хора. Това съобщи специално за “Труд” министърът […]

 

Ураганът “Янос” приближава южната част на Гърция. Количествата на валежите са доста значителни в Пелопонес. Те ще се усилят. Очакват се […]

 

Световната здравна организация предупреди, че COVID-19 се разпространява с притеснително висока скорост в някои части от Северното полукълбо, няколко месеца преди […]

 
 

към началото