твоята гледна точка
Учени: Калориите на захарта намаляват при печене
Автор Vnews, добавено на 11.06.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето и затова написаното на етикетите на храните може да не отговаря на действителността, съобщи Си Би Си.

Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12 процента. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36 процента.

Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.

„Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми“ – обясни откритието проф. Дейвид Китс.

Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10 процента от дневните калории.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Таксиметровите превози във Варна поскъпват с 13 ст. Това реши комисията по транспорт към местния парламент, която одобри повишение на минималните цени на услугата.

Досега през деня те бяха 75 ст. на […]

 

Италиански циклон с бързи темпове връхлита България утре и ще донесе нови валежи от сняг и дъжд. Очаква се цялата страна […]

 

И през следващото денонощие ще се задържи предимно облачно с валежи от дъжд, в Северозападна и високите полета на Западна България […]

 
 

към началото