твоята гледна точка
8% повече за България от парите на ЕС
Автор: Btv.bg, добавено на 09.06.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

До 9 месеца трябва да бъде одобрена новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз. Обратното означава отлагане на процеса след европейските избори и забавяне на финансирането в сектори, които са важни за България.

Ако не се приеме навреме новата 6 годишна финансова рамка, не могат да се реализират ключови приоритети за следващия бюджетен период, а именно – по-умна, по-зелена, по-свързана и социална Европа. Парите за младите хора и управление на границата ще се увеличат близо три пъти, от което България е силно заинтересована.

В проекта на Европейската комисия България запазва и получава близо 8% повече средства по така наречената кохезия или политика на сближаване.

На специална карта със светъл цвят са най-силно развитите икономически региони, а с тъмен слаборазвитите. В България единствено София е оцветена в по-светъл нюанс. Габрово пък е сред най-активните общини в усвояването на евросредства. За двата програмни периода изпълнените и в процес на изпълнение проекти са над 30, на стойност над 100 млн. евро.

В София емблематичен за кохезионната политика проект е метрото, припомнят от представителството на Европейската комисия и смятат, че целта е България да защити проектобюджета за кохезия в новата финансова рамка.

Постигането на съгласие за средствата до март догодина е амбициозен но реалистичен срок, смятат експертите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила […]

 
Властта

Инвалидните колички, протезите и останалите помощни и медицински изделия ще се дават по индивидуална нужда от 1 януари. До края на […]

 
Здраве и красота

Доброто кръвообращение е от съществено значение за здравето на сърцето и на целия организъм. Хората склонни към образуването на кръвни съсиреци, […]

 
Жълто

Юлиан Вергов замина за Германия, за да заснеме сцени от “Откраднат живот” – сериала, в който се завръща като вече познатия […]

 
 

към началото