твоята гледна точка
10% по-ниски данъци за инвеститори в социални фирми, които наемат хора с увреждания и бежанци
Автор Vnews, добавено на 08.06.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

До 10% по-ниски данъци ще плащат инвеститорите в социални предприятия, които наемат на рабата хора с увреждания, бивши затворници, бежанци, бездомници, зависими или жертва на домашно насилие. Това е разписано в проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика и който до края на месеца трябва да се гласува от правителството.

Този закон ще даде ясно и точно определение за социалната икономика, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тези предприятия ще бъдат два вида. Клас А ще е малка фирма, която трябва да има поне 3 служители от уязвими групи, като те трябва да са 30% от наличния списъчен състав. Или да инвестират поне 50% от печалбата и не по-малко от 7500 лв. в социални цели или дейност. Големите социални предприятия попадат в категорията А+ , а служителите от уязвими групи трябва да са поне 30 души, като отново да са поне 30% от работниците. Инвестицията тук обаче не може да е по-малка от 75 хил. лв. Тяхната дейност трябва да се осъществява в общини с безработица равана или по-висока от средната за страната. Тези инвеститори могат да получат подкрепа с право на строеж върху имоти частна-общинска собственост без търг или конкурс.

Всички социални предприятия ще влязат в регистър. Сега самоопределящите се като такива са около 4800, но експертна оценка е показала, че около една трета от тях не са такива, обясни още Петрова. Тя обясни, че от догодина ще се предвидят средства за обучение и преквалификация на служителите, които работят в такива фирми чрез Агенцията по заетостта. Водят се и преговори с Българската банка за развитие за създаването на още един фонд, които да подпомага кредитори на социални предприятия. Амбицията е през 2021г. тези предприятия да произвеждат 2% от БВП, каза още Петрова. Сега техният процент е около 0,75%.

Всички стоки ще бъдат със специална марка, която да ги отличава, за да може хората да знаят, че стимулират социалните предприятия, каза още зам.-министърката.

Предвидено е да се направи и електронна платформа, където социалните предприятия ще обменят опит, каза директорът на Дирекция „Стратегическо планиране и демографска политика“ Петър Начев. В нея ще има и специален раздел за електронна търговия. Това е БГ идея, която бе представена на форум на българското председателство на Съвета на ЕС и вече се подкрепя от много страни.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Има описани случаи на повторна инфекция с коронавирус, доказано е, че вторият вирус е различен от първия. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова.

По думите ѝ това има и […]

 

Може да достигнем най-ниските температури за декември в следващите 2 дни. Сутрешните температури ще се понижат на места до минус 12-минус […]

 

С типично зимно време ще започне декември, но тази година средните температури за страната в последния месец от годината на повечето […]

 
 

към началото