твоята гледна точка
Църквата против Варна да има крематориум
Автор Vnews, добавено на 31.05.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Варненската и Великопреславска митрополия се обяви против изграждането на крематориум във Варна. В свое послание митрополит Йоан определи проекта като грях и богохулство и призова общинското ръководство да прояви благоразумие и мъдрост и да го спре.

“С искрено разочарование и болка научихме, че на 29 май бе направена първа копка на модерен крематориум с колумбариен парк. Съоръжението е разположено в съседство на Западен гробищен парк – Тополи. Строителството на обекта се очаква да приключи до края на годината и вероятно да бъде пуснат през месец февруари или март 2019 г. За огромно съжаление в нашата столица София вече се направи крематориум, който е единствен на Балканския полуостров. Сегашната ситуация явно предразполага да се направи втори такъв в престолния Ни град Варна. Това е колкото трагично, толкова жалко и ужасно”, пише дядо Йоан.

В позицията си той подчертава, че в преданието на светата Православна църква не съществува практика за кремиране на тела. Има я сред народите, при които доминира идеята за презрение на тялото. Според православното учение обаче то не е затвор за душата, а е добро творение на Бога. Затова за повече от 20 века християнски живот с надеждата за възкресение е създадена традиция, която трябва да уважаваме, посочва митрополитът. Според него проблемът с липсата на места в гробищните паркове, предизвикан от урбанизацията в големите градове може да се реши чрез децентрализация и погребване на покойниците в техните родни места.

“Имали сме и имаме прекрасни взаимоотношения между Църквата и Община Варна и именно благодарение на това сътрудничество могат да се разрешат много проблеми. Нека не изкореняваме нравите и обичаите на народа”, апелира дядо Йоан. Той припомня, че практиката за кремиране на човешки тела е въведена в Европа от нацистите, за да заличат множеството трупове в концлагерите.

“Ние разбираме, че бизнес интереси ръководят построяването на крематориум във Варна. Тези интереси са отдавна. Светата Църква, обаче, винаги гледа към вечността и в грижата си към своите чада трябва да им посочи правилното поведение на човека християнин. Ние нито можем да разпореждаме, нито налагаме, защото нямаме право на това, но можем със загриженост да отправим Архипастирски съвет. Няма как да участваме в безплодните дела на тъмнината, а напротив – длъжни сме да ги изобличаваме”, заключва Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

В началото на новата седмица регионалният министър Николай Нанков ще представи на премиера Бойко Борисов финансов разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения в тежко експлоатационно състояние по магистралите […]

 

Отдавна сме направили проверки на мостове, виадукти и естакади. Разпоредих финансиране и незабавно ремонтиране, а не да се чака програмата, за […]

 

Днес Варна празнува. Гражданите на морската столица не работят, отдават почит към закрилницата на Света Богородица и празнуват Деня на Варна.

Тази […]

 
 

към началото