твоята гледна точка
Мая Манолова с кампания за детски градини без такси
Автор Vnews, добавено на 28.05.2018 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Омбудсманът Мая Манолова дава начало на кампанията „Без такса в детските градини“. Кампанията за отпадане на таксите в детските гранитни ще стартира знаково на 1 юни – Ден на детето, е обявила Манолова по време на полско-българската научна конференция „Права на детето в исторически и съвременен контекст“, която се е състояла днес в Софийския университет.

 

„Започваме кампания срещу таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да казва, че предучилищното обучение е задължително, особено за 5- и 6-годишните и съответно е безплатно, има множество общински съвети в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват препятствие пред много български деца да посещават забавачки“, е коментирала Мая Манолова.

 

Тя се е позовала на статистика, според която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното образование, много по-трудно отпадат от училище.

 

„Ако приемем, че отпадането на децата от училище е един от основните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безплатни форми на предучилищно образование“, категорична е била омбудсманът.

 

В рамките на дискусията, в която е участвал и полският й колега Марек Михалак, Манолова е изтъкнала активностите на институцията в областта за защита на детските права и приоритетите й в тази сфера.

 

„Продължаваме с кампанията за защита на децата сираци. Има български деца, които са само с един родител или изобщо без родители, които не са подкрепени от българската държава, заради проблеми със законодателството, включително не получават стипендии след VIII клас, заради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание“, е посочила Мая Манолова.

 

Акцент в работата на омбудсмана са и промените в Закона за висшето образование, така че връзката между ВУЗ-овете и специализираните средни училища у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на иновативните техникуми.

 

Общественият защитник е съобщила още, че започва работа по изготвянето на първия доклад за правата на детето, който ще бъде внесен в Народното събрание в края на тази година.

 

По-късно през деня Манолова е приела в институцията своя полски колега Марек Михалак, с когото са обменили добри практики в сферата за защита правата на децата.

Копирано от standartnews.comСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Държавната агенция “Национална сигурност” ще поеме практически контрола върху сигурността на Търговския регистър, този на БУЛСТАТ, на юридическите лица с нестопанска цел и дори на брачните договори.

Това става възможно, след като […]

 

Само за ден заразата е потвърдена в 2/3 от изследваните проби – това е сигурен знак за голямо разпространение. В националната референтна лаборатория инфлуенца е […]

 

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както […]

 
 

към началото