твоята гледна точка
5 полезни свойства на пъдпъдъчите яйца
Автор Vnews, добавено на 27.05.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Схващането, че най-важните неща често са скрити в малка опаковка, важи в пълна сила за пъдпъдъчите яйца с техните полезни свойства. Около 5 пъти по-дребни от кокошите, яйцата от пъдпъдък съдържат витамини, микро- и макроелементи в много по-големи концентрации. Освен това са много богати на биоактивни вещества, които облекчават проявите на алергичен ринит и астма – два от най-честите здравословни проблеми в сезона на алергиите.

Високо съдържание на витамини и минерали
В пъдпъдъчите яйца се съдържа голямо разнообразие от мастноразтворими и от водноразтворими витамини. Най-голямо е съдържанието на витамин А, D и Е, а представителите от групата на витамин В-комплекс са представени почти изцяло – В1, В2, В3, В4, В6, В9 и В12 присъстват във високи концентрации в жълтъка на пъдпъдъчето яйце. Впечатляващо разнообразие за толкова дребни яйца и доказателство, че пренебрегването на пъдпъдъчите яйца е напълно неоснователно. Още по-впечатляващо е разнообразието от микро- и макроелементи в яйцата от пъдпъдък. Присъстват желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, цинк, калций и др.

Благоприятен ефект върху кожата
В белтъка на пъдпъдъчето яйце се открива високо съдържание на аминокиселината лизин. Тя е ключова за активността на ензимните комплекси, участващи при производството на колаген за кожата. Лизинът е незаменима аминокиселина. Организмът не може да я произвежда сам, а набавянето й в необходимите количества трябва да става изцяло с храната. Пъдпъдъчите яйца са сред най-богатите хранителни източници на лизин.

Полезни за очите
Съдържанието на витамин А в пъдпъдъчите яйца е изключително високо спрямо теглото и големината им. Няколко от тях може да ни осигурят цялото необходимо за деня количество от важния витамин. Хроничният дефицит на витамин А е основна причина за развитие на различни зрителни нарушения във всяка възраст. Ролята на витамина за доброто зрение се изразява в подхранване на роговицата, поддържане естественото овлажняване на очите и осигуряване на суровина за производството на очните пигменти.

Подпомагат мозъчните функции
Пъдпъдъчите яйца са сред малкото хранителни продукти, естествено богати на витамин В4 – холин. Той се асоциира с мозъчните функции и се счита за много важен за добрата памет. Постоянното набавяне на необходимите количества холин са важна стъпка за поддържане на мозъчната дейност и превенция на невродегенеративните процеси.

Облекчаване проявите на алергичен ринит и астма
Една от основните реакции на имунната система, отключваща алергичната реакция, е освобождаването на голямо количество протеазни ензими от имунните клетки след попадане на алергени в организма. Тази реакция цели по-бързото унищожаване на алергените – в повечето случаи това са протеинови продукти, а протеазите действат за неутрализирането им. Високото количество отделени протеази отключва характерните за алергична реакция симптоми, наблюдавани при хора с ринит, астма и др. заболявания. Пъдпъдъчите яйца съдържат вещества, които инхибират производството на протеазни ензими и облекчават проявите при алергия.

Основен недостатък на пъдпъдъчите яйца е високото съдържание на холестерол. Изчислено е, че само в едно пъдпъдъче яице се съдържа почти половината от количеството холестерол, наличен в няколко пъти по-едрото кокоше яйце. Затова при хората, които стриктно съблюдават приема на холестерол, яйцата от пъдпъдък не са подходяща храна за ежедневна консумация.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

ГЕРБ ще номинира за нов мандат кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Бургас Димитър Николов, на Варна Иван Портних, на Пловдив Иван Тотев, на Стара Загора Живко Тодоров, на Велико Търново […]

 

Деца с дълги или неприбрани в гумени шапки коси не бива да бъдат допускани да ползват водните и другите атракциони по […]

 

Завършилите средно образование и приетите във висше учебно заведение младежи трябва да платят здравните си осигуровки през лятото сами, заявиха от […]

 
 

към началото