твоята гледна точка
Май – месецът на изкуствата в Технически университет – Варна
Автор Vnews, добавено на 16.05.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

След откриването на арт салона в Университетската библиотека с изложба на доц. Илия Янков и на скулптурната композиция „Звездоброец“ на проф. Венелин Божидаров в Морската градина, през май предстоят и три артистични изяви на студенти от катедра „Индустриален дизайн“. Бъдещите дизайнери и тази година са активни участници в НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ВАРНА 2018 на 18 и 19 май. На фестивала ще направят своя дебют със самостоятелни изложби Николай Чакъров и Спас Лулчев, а колегите им от 3 курс ще осветят пространството до Радио Варна със своите ефектни съвременни осветителни тела.
Традиционната изложба „Осветителни тела“ в стъкления павилион на Радио Варна ще бъде открита в петък, 18 май от 19.30 ч. като част от програмата на фестивала Нощ на музеите и галериите – Варна.
Куратор на изложбата е гл. ас. д-р Кремена Цанкова. Участват студентите: Момчил Минчев, Димитър Русев, Ивелина Пенчева, Сидика Бедри, Павлина Андонова, Моника Алексиева, Деница Костадинова, Весела Бойчева, Атанаска Герчева, Михаела Градинарова, Габриела Костадинова, Александра Якимова, Стефка Янкова и Кристина Караджова. Изложбата показва 19 функционални модели и макети на осветителни тела – творчески проекти на 14 студенти от 3 курс на специалност „Индустриален дизайн“ в Технически университет – Варна. Експозицията се осъществява и тази година със съдействието на Радио Варна по програмата за насърчаване на талантливи деца и младежи „Криле за начало“. Дизайнерските разработки са в две основни направления – анималистично, в което инспирация във формообразуването са различни животински видове, и персонализиращо, в което потребителят може да променя някои детайли по формата, за да персонализира изделието.
Със самостоятелни изложби във фестивала тази година участват двама студенти от ТУ – Варна – Николай Чакъров и Спас Лулчев.
Николай Чакъров – NIKO CH, е роден във Варна през 1996г. завършил е IV ЕГ,,Фредерик Жолио-Кюри“, гр.Варна. В момента е студент в специалност „Индустриален дизайн“ в Технически университет – Варна. Занимава се активно с рисуване – в частност стрийт арт и графити. Първата самостоятелна изложба на Николай Чакъров под наслов SHADOWS ще бъде представена в галерия „Актив Арт“ на ул. „Дунав“ № 5 във Варна на 18.05.18 от 19 часа.
Изложбата на Николай е част от фестивала Нощ на музеите и галериите – Варна, подпомогнат от община Варна. Броят на творбите е 20, а основният размер на платната -100/80 см. Картините са изцяло изрисувани с флакони, а цялостната авторова концепция е смесване на ъндъргаунд изкуството с класическата 2D анимация. Персонажите са само два, контрастиращи един с друг, а чертите им са силно карикатуризирани. Композициите са разнообразни, доста често изобразяват случки, преживени от автора. Цветовете на платната са ярки, а стилът на работа строго стилизиран и изчистен.
Самостоятелната изложба живопис КОНТРАСТ на Спас Лулчев ще бъде открита в 19 часа на 19 май т.г., събота в АРТ ЗОНА „НА ТЪМНО“ на ул.”Стефан Стамболов” № 2.
Спас Лулчев е роден през 1995 година в Пловдив. През 2009 година започва средното си образование в Национална художествена гимназия Цанко Лавренов” гр. Пловдив. Специализира в направлението „Стенопис“. През годините развива техниката на живописта, иконописта, графиката, скулптората. Работи и в техниките стенопис секо, витраж, сграфито и най-вече мозайка. През годините участва както в общи проекти на мозаечната техника, така и в индивидуални. Участник е в конкурси и съвместни изложби. Участва в изпълнение на мозаично пано по проект на Георги Божилов – Слона в пространството на водещата къща-музей, носеща името на големия български художник (2012). Отличен е с грамота за участие в национална изложба-конкурс, посветена на 1-ви юни (2013, София). Участва в конкурс за автопортрет – изложба в галерия „Ромфея“ и награда за 1-во място с мозаечно пано. След завършване на средното си образовани, през 2014 година продължава обучението си в Технически университет – Варна, специалност „Индустриален дизайн“. През 2017 година участва в конкурс „Светът на математиката в изкуството“ и е отличен с награда за 1-во място. Печели и 1-вомясто в секция „Художествен дизайн“ на Студентската научна сесия през 2018г. в ТУ-Варна. Спас обича да експериментира в различни направления на визуалните изкуства.
Повече от 50 събития в 2 дни и над 60 локации предвижда третото издание на фестивала НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ВАРНА 2018. ВХОД СВОБОДЕН.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно средство. В 7-дневен срок те ще трябва да уведомят какъв […]

 

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на […]

 

България няма да участва на песенния конкурс Евровизия. Поне в следващото му издание, което трябва да се проведе в Израел. Това […]

 
 

към началото