твоята гледна точка
Шкафчета за 2,9 млн. лв. “свалят” тежките раници от гърба на учениците
Автор Vnews, добавено на 14.05.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Държавните и общинските училища, в които се обучават ученици от 1-и до 7-и клас, вече може да кандидатстват за съфинансиране от Министерството на образованието и науката за купуване на ученически шкафчета. Предвидените средства са 2,9 млн. лв. по модул “Осигуряване на ученически шкафчета” към националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”.

Купуването на шкафчета е една от мерките, които МОН предприе за олекотяване на ученическите раници. Целта е децата да съхраняват в тях учебници, комплекти, помагала и други материали, които им трябват за занятията през седмицата, екипи за физическо възпитание и лични вещи, вместо да ги разнасят всеки ден.

Очаква се със средствата от националната програма да се закупят шкафчета за около 200 хил. ученици.

Формулярът за кандидатстване се подава на хартиен носител в МОН или по електронен път на адрес: https://np2018.mon.bg/. Училищните ръководства трябва да посочат броя на шкафчетата, които искат да купят, цена за един брой и желаната сума за съфинансиране от МОН. Срокът за кандидатстване е до 5 юни включително.

Класирането ще се извърши от експерти на дирекция “Учебници и училищна документация” до 7 дни след приключване на срока за кандидатстване. То ще е въз основа на най-ниска сума за 1 шкафче, поискана от училището като съфинансиране. Списъкът с класираните училища ще бъде публикуван на сайта на министерството.

Репортерска проверка на “24 часа” в края на март показа, че раниците на 5-класниците тежат между 5 и 6 килограма. Мерките за олекотяване на ученическите чанти предвиждат още безвъзмездно ползване на електронно четими учебници на съответните печатни издания за учениците от 1-и до 7-и клас. PDF-ите вече са качени на сайта на МОН.

24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

153 милиона банкноти с пет различни номинала ще емитира тази година БНБ. За отпечатването им централната банка е заделила в бюджета […]

 
Властта

Поне 60 незаконни къщи във варненското циганско гето „Максуда” ще бъдат съборени през тази година
. Това обяви в предаването „Зала Пленарна“ […]

 
Здраве и красота

Подценяването на грипа, от една страна, и самолечението с антибиотици, от друга, са двете най-големи грешки при това заболяване. Масовото пиене […]

 
Жълто

Лейди Гага и Анджелина Джоли си съперничат за една от най-желаните роли в Холивуд – на Клеопатра, съобщи в. „Дейли Стар […]

 
 

към началото