твоята гледна точка
Вече ще уволняват и по имейл
Автор Vnews, добавено на 10.05.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Работодателите вече ще могат да уволняват свои служители и само с изпращането на съобщение по електронна поща. Това става възможно, след като правителството прие Наредба за вида и изискванията за издаване и съхраняване на електронни документи в трудовото досие на работника.

Възможността трудовите досиета да са електронни бе включена в Кодекса на труда от началото на 2017 г., но досега нямаше наредба, която да регламентира кои точно документи могат да са електронни и каква да е системата, става ясно от мотивите на социалния министър Бисер Петков, с които той предложи наредбата на Министерския съвет.

В момента съществувал правен хаос и това пречело на проверките на трудовите и данъчните инспектори.

От новата наредба могат да се възползват над 200 000 фирми у нас, това щяло да намали разходите им за управление на персонала, пише още в мотивите на министъра на труда и социалната политика.

Електронно ще могат да се връчват и съхраняват всякакви документи, свързани с възникването на трудовото правоотношение, изменения и прекратяването му, предвижда документът. Това означа, че по имейл ще вървят както заповеди от работодател към работник, така и молбите за отпуск на служителите и дори болничните листове. Ще е позволено и връчването на предизвестия за прекратяване на трудов договор.

Всяка фирма

ще решава с

вътрешни

правила кои

документи да

са електронни

и кои да останат само на хартия.

Освен това връчването на електронни документи трябва да е договорено между работодателя и работника и да бъде вписано в трудовия договор или анекс към него. Предвидено е както служителят, така и работодателят да могат по всяко време да се откажат от ползването на електронни документи.

Работникът освен това винаги може да поиска хартиено копие на всеки от документите в електронното му досие, а работодателят е длъжен да изпълни това искане в 14-дневен срок.

Връчването на електронни документи обаче

няма да става

през обикновена

електронна поща,

а през системата за електронно връчване, която ще ползва и електронното правителство.

Тя бе пусната от Държавната агенция “Електронно управление” в края на миналата година.

Работодателят трябва да подписва всички свои е-документи до работника с електронен подпис, а на някои от тях да слага и електронен печат, предвижда наредбата. Работникът ще въвежда своите документи в системата на фирмата и без електронен подпис. Ако все пак шефът иска от него да подписва документите, той

трябва да поеме

разходите за

закупуване

на електронни

подписи за

служителите си

Според финансовата обосновка на Бисер Петков един подпис за юридическо лице струва 60 лв., а за физическо лице – 12 лв.

Така за да се ползва системата за сигурно електронно връчване, работодателите ще трябва да плащат по 12 лв. на година за всеки свой работник.

Внимателно да се следи прилагането на наредбата, предупреди КНСБ

Внимателно да се следи прилагането на наредбата за електронните документи в трудовото досие. Това призова вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Според него за известен период от време трябва да се се въздържат нормативните напъни за прекратяване на трудовото правоотношение чрез електронен документ.

“Стъпката е революционна за нашата практика. Първо трябва да се натрупа известен опит по съхраняване на документи по обмен на информация”, каза още Христов. Според него трябва да се следи дали се спазва правилото обмен на информация по имейл да има само ако работникът е съгласен и ако има техническата възможност да работи с интернет.

“Добра стъпка, правилна посока, трябва премерено и внимателно да стъпваме и да наблюдаваме, след което да развиваме системата”, каза още Христов./ 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от общината през 2008 г. Сделката за земята е сключена, докато […]

 

Записванията на шест общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве започват от днес – 17-ти април. Те се финансират […]

 

Започват засилени проверки на КАТ на пътя.

От днес до 24 април Пътна полиция ще осъществява засилен контрол на водачите на моторни […]

 
 

към началото