твоята гледна точка
Туристическият сезон във Варна стартира официално на 24 май
Автор Vnews, добавено на 08.05.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Официалното откриване на плажния сезон във Варна ще бъде на 24 май. Дотогава ивиците ще бъдат изравнени и почистени с машини, обяснява пред “Труд” Андрей Василев, търговски директор на фирма-концесионер, която стопанисва плажа в морската столица. От празничния Ден на славянската писменост и култура по вишките ще започнат дежурства първите спасители. Докато морето още е студено, за сигурността на подранилите летовници ще се грижат обходни двойки. Ще бъдат открити и медицинските пунктове на пясъка. Добрата новина е, че през това лято сянката на плажа няма да поскъпва. Наемът на чадър остава 5 лева, увери Василев. Също толкова струват шезлонгът и водното колело. Очаква се през юни да заработят и водните атракции на Трета буна – уейкборд парка и уникалния за родното Черноморие блоб, който изстрелва в морето смелчаци над 14 г. Преди тях ще отвори любимата на децата и най-евтина водна атракция – Ролбата. Билетчето за спускане по водната пързалка е 2 лева.

Цацата остава най-евтиното предложение за хапване, наред с пържените картофи в крайморските капани и през това лято.
Цацата остава най-евтиното предложение за хапване, наред с пържените картофи в крайморските капани и през това лято.
Плажните заведения във Варна откриха сезона с по-висока цена на най-тачената народна риба – цацата. Порцията струва от 4 до 5 лева, докато миналата година се харчеше за 3,50 лв. В по-елитните ресторанти в града и на Златни пясъци дребната трицона изобщо отсъства от менютата. Кръчмарите предлагат сафрида на миналогодишните цени от 8-10 лв., но се оплакват, че клиентите рядко поръчват, защото е турски и гръцки. Първите пасажи край Варна рибарите чакат в края на май, но прогнозите са, че цената ще е твърде солена за кръчмите и порцията прясна риба за кратко ще удари 11-12 лв. – двойно колкото свинска пържола. Сафрид почти липсва и в Балчик, където трицоната също е заковала цена от 5 лв. Богатите на витамин С и желязо миди, които помагат при висок холестерол и гонят депресията, се предлагат в Белия град за 7 лева порцията. Във варненските заведения край брега мидената салата струва 6 лв., а ястията – от 7 до 10 лв. Огромни вариации има в цените на чернокопа, който също е внос – от 9 до 15 лв. Порция ципура струва 14-15 лв., а лаврак – от 15 до 18 лв. Калканът по ресторантите тръгва от 25 лв. и стига до рекордните 45 лв., с които си съперничи с млечното телешко и еленското бон филе, предлагано в изискани крайбрежни ресторанти. До 15-ти юни обаче пресен калкан няма да можете да пробвате, защото уловът му е забранен. За сметка на това през тази година са увеличени квотите за улов на вкусната риба с една трета и през лятото заведенията ще предлагат повече току що уловена такава.

Вкусната рибена чорба остава на старата цена от 3-4,50 лв. Евтина алтернатива са кебапчетата с пържени картофи. Цените им са като миналата година – от 1,20 до 1,80 лв. за кебапче и 2,50-4 лв. за порция картофки. Така обилен обяд, полят с халба бира за 2,50-2,80 лв. може да излезе и малко под десетачка. На Златни пясъци обаче сметката ще е различна, защото там най-евтините кюфтета и кебапчета на уличните щандове се предлагат по 2 лева, а шотовете и наливната бира вървят по 4 лева.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

В ход е операция за контрол на използването на мобилни телефони от шофьорите. От днес до 23 септември е в ход специализирана полицейска операция за недопускане използването на мобилни телефони от […]

 

България влезе в групата на страните с най-високо човешко развитие, показа традиционният доклад на ООН по темата. Той бе разпространен в […]

 

Планира се строеж на няколко нови училища в София, Пловдив и Варна, като в Бургас едно вече е готово. Това стана […]

 
 

към началото