твоята гледна точка
Край на щастливите милионери по ТВ
Автор Vnews, добавено на 28.04.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Да се забрани и непряката реклама на хазартни игри. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за хазарта на НФСБ и лидера му – вицепремиера Валери Симеонов, който ще се внася другата седмица и с който “24 часа” разполага.

Под непряка реклама вносителите разбират заснетите щастливци, които изразяват своя късмет пред широката публика и така внушават, че спечелената от хазарта сума ще им помогне да разрешат личните си битови и финансови проблеми.

От чл. 10 да отпадне уточнението, че се забранява пряка реклама на хазартни игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, предлага още вицепремиерът. Аргументът тук е, че ограничението е неприложимо, т.е. рекламата поначало е адресирана до неограничен кръг потребители и е невъзможно да се гарантира коя аудитория ще я види. Вследствие на това е предложено заличаването и на алинея 6 – за специални правила относно рекламата на хазартни игри.

В допълнителните разпоредби се създава нова точка 23а със следното съдържание: “Непряка реклама на хазартни игри е всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра или на търговската марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт.”

В същия дух се пипа и Законът за радиото и телевизията.

Предложените изменения имат за цел да уеднаквят установения в действащия Закон за хазарта режим на рекламата на хазартните игри с аналогичните разпоредби за защита на обществения интерес при рекламирането на спиртни напитки, тютюн и на наркотични вещества и прекурсори, мотивират се вносителите. В тази връзка законопроектът прецизира понятието за реклама, като въвежда установеното в други закони разграничение между пряка и непряка.

Да се спази духът на закона, като допустимата за обявяване информация включва само наименованието на играта и публичното теглене на тиража, което ще осигури на обществото приемлива публичност и прозрачност при определяне на печалбите, обясняват вносителите. И подчертават, че предложенията са съобразени с практиката на Съда на ЕС.КрСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Септември 2018 година е повратна точка в световната история – за пръв път 50% от човечеството вече са в средната класа, а бедните и хората в риск от бедност не са […]

 

Само ден почивка по Нова година, но за сметка на това по Коледа няма да работим цели 5 дни. Почивните дни […]

 

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно […]

 
 

към началото