твоята гледна точка
Край на щастливите милионери по ТВ
Автор Vnews, добавено на 28.04.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Да се забрани и непряката реклама на хазартни игри. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за хазарта на НФСБ и лидера му – вицепремиера Валери Симеонов, който ще се внася другата седмица и с който “24 часа” разполага.

Под непряка реклама вносителите разбират заснетите щастливци, които изразяват своя късмет пред широката публика и така внушават, че спечелената от хазарта сума ще им помогне да разрешат личните си битови и финансови проблеми.

От чл. 10 да отпадне уточнението, че се забранява пряка реклама на хазартни игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, предлага още вицепремиерът. Аргументът тук е, че ограничението е неприложимо, т.е. рекламата поначало е адресирана до неограничен кръг потребители и е невъзможно да се гарантира коя аудитория ще я види. Вследствие на това е предложено заличаването и на алинея 6 – за специални правила относно рекламата на хазартни игри.

В допълнителните разпоредби се създава нова точка 23а със следното съдържание: “Непряка реклама на хазартни игри е всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра или на търговската марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт.”

В същия дух се пипа и Законът за радиото и телевизията.

Предложените изменения имат за цел да уеднаквят установения в действащия Закон за хазарта режим на рекламата на хазартните игри с аналогичните разпоредби за защита на обществения интерес при рекламирането на спиртни напитки, тютюн и на наркотични вещества и прекурсори, мотивират се вносителите. В тази връзка законопроектът прецизира понятието за реклама, като въвежда установеното в други закони разграничение между пряка и непряка.

Да се спази духът на закона, като допустимата за обявяване информация включва само наименованието на играта и публичното теглене на тиража, което ще осигури на обществото приемлива публичност и прозрачност при определяне на печалбите, обясняват вносителите. И подчертават, че предложенията са съобразени с практиката на Съда на ЕС.КрСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото