твоята гледна точка
Според Евростат: Само гърците са по-работни от нас
Автор Vnews, добавено на 26.04.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

България се нарежда на второ място в ЕС по най-дълга работна седмица. Българите се трудят средно по 40,8 часа седмично, сочат данните на Евростат, цитирани в анализ на Световния икономически форум. В рамките на ЕС само Гърция ни изпреварва. В южната ни съседка хората се трудят средно по 42,3 часа на седмица. Според изчисленията, направени на база на договорите за пълен и непълен работен ден, на трето място в ЕС е Полша със средна продължителност на работната седмица от 40,7 часа. Редица експерти обясняват дългата работна седмица в Гърция с финансовата криза. В своя публикация за The Conversation академик Василиос Теохаракис обяснява: “След осем мъчителни години на криза, гърците работят дълго, за да оправдаят заплатите си”. В Централна и Източна Европа най-кратка е работната седмица за словенците – средно 39,3 часа. Под 40 часа седмично работят и в Румъния, Унгария и Хърватия. Въпреки това страните от региона, заедно с Португалия, остават с най-продължителни часове на труд в ЕС.

В развитите страни от Западна Европа работят доста по-малко отколкото в България и въпреки това получават в пъти по-високи заплати. Холандците, за които се смята, че имат най-добрия баланс между професионален и личен живот, работят най-малко – средно по 30,3 часа седмично. Малко по-продължителна е работната седмица в Дания и Норвегия, съответно по 32,9 и 33,8 часа. Оказва се, че в страните с развита социална политика работят най-малко, въпреки че там взимат и едни от най-високите заплати в ЕС.

Българите се нареждат на второ място в ЕС по продължителен труд, но по заплати сме на последно място. След плащане на всички данъци и осигуровки средната заплата в България е 829 лв., или 423 евро. Най-високи са заплатите в Швейцария, където след всички налози взимат по 4421 евро на месец, или над 10 пъти повече отколкото в България. Интересно е къде са нареждат страните, в които работят най-малко. В Холандия нетната заплата е 2155 евро, или пет пъти повече отколкото у нас, въпреки че работят с 10 часа по-малко на седмица. Норвегия и Дания са на трето и четвърто място в ЕС по най-високи заплати съответно с 3405 евро и 3270 евро.СпорСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес Варна празнува. Гражданите на морската столица не работят, отдават почит към закрилницата на Света Богородица и празнуват Деня на Варна.

Тази година програмата е богата, разнообразна и цял ден:

Събитията са организирани […]

 

Маршрутът, по който ще се минава при практическия изпит за шофьорска книжка, ще се определя от компютър. Това е една от […]

 

Родилното отделение на Варна – в МБАЛ “Света Анна – Варна” поднови дейността си след двумесечно принудително спиране на ражданията заради […]

 
 

към началото