твоята гледна точка
Според Евростат: Само гърците са по-работни от нас
Автор Vnews, добавено на 26.04.2018 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

България се нарежда на второ място в ЕС по най-дълга работна седмица. Българите се трудят средно по 40,8 часа седмично, сочат данните на Евростат, цитирани в анализ на Световния икономически форум. В рамките на ЕС само Гърция ни изпреварва. В южната ни съседка хората се трудят средно по 42,3 часа на седмица. Според изчисленията, направени на база на договорите за пълен и непълен работен ден, на трето място в ЕС е Полша със средна продължителност на работната седмица от 40,7 часа. Редица експерти обясняват дългата работна седмица в Гърция с финансовата криза. В своя публикация за The Conversation академик Василиос Теохаракис обяснява: “След осем мъчителни години на криза, гърците работят дълго, за да оправдаят заплатите си”. В Централна и Източна Европа най-кратка е работната седмица за словенците – средно 39,3 часа. Под 40 часа седмично работят и в Румъния, Унгария и Хърватия. Въпреки това страните от региона, заедно с Португалия, остават с най-продължителни часове на труд в ЕС.

В развитите страни от Западна Европа работят доста по-малко отколкото в България и въпреки това получават в пъти по-високи заплати. Холандците, за които се смята, че имат най-добрия баланс между професионален и личен живот, работят най-малко – средно по 30,3 часа седмично. Малко по-продължителна е работната седмица в Дания и Норвегия, съответно по 32,9 и 33,8 часа. Оказва се, че в страните с развита социална политика работят най-малко, въпреки че там взимат и едни от най-високите заплати в ЕС.

Българите се нареждат на второ място в ЕС по продължителен труд, но по заплати сме на последно място. След плащане на всички данъци и осигуровки средната заплата в България е 829 лв., или 423 евро. Най-високи са заплатите в Швейцария, където след всички налози взимат по 4421 евро на месец, или над 10 пъти повече отколкото в България. Интересно е къде са нареждат страните, в които работят най-малко. В Холандия нетната заплата е 2155 евро, или пет пъти повече отколкото у нас, въпреки че работят с 10 часа по-малко на седмица. Норвегия и Дания са на трето и четвърто място в ЕС по най-високи заплати съответно с 3405 евро и 3270 евро.СпорСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както и разпуска учениците в грипна ваканция.

Това се наложи заради големия […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 

Ремонти на улиците „Цар Симеон I“ и „Михаил Колони” в центъра на Варна започват от следващата седмица. Поради тази причина от […]

 
 

към началото