твоята гледна точка
Морето гълта по 25 декара суша на година
Автор Vnews, добавено на 24.04.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

2 061 900 лева отпуска МРРБ за брегоукрепителни мероприятия на част от крайбрежната ивица край Шабла. С 1 891 900 лева ще бъде укрепен брегът в района на къмпинг „Добруджа“, а с останалите средства-брегът край село Крапец. Причината е, че Черно море навлиза в сушата с 25 дка на година, а районът на Шабла е най-застрашен, алармира още покойният вече проф. Веселин Пейчев, бивш директор на Института по океанология при БАН.
Според учените от БАН абразията е два вида-брегова и дълбочинна. Дълбочинната образува ямите по морското дъно вследствие на морските течения, но тя е по-бавна и при нея процесът е обратим. Едни течения като минават образуват дънните ями в морето и на места го удълбочават, но впоследствие минават други течения с обратната посока и там, където е имало яма, тя се запълва отново и изчезва.
Бреговата абразия е резултат от съприкосновението на морското вълнение с брега. Процесът е по-сериозен по Добруджанското крайбрежие, защото структурата на брега там е по-различна. Шабленските брегове са от льос. Това е изключително дребнозърнеста структура, която се разрушава от вълните. Сериозно влияние оказват зимните щормове в района от румънската граница – северно от нос Шабла, в района на Крапец, на къмпинг „Добруджа“. От вълнението льосът се руши и така морето навлиза в сушата.
Докато Добруджанското крайбрежие е от льос, то в района на Бургас и на юг от Бургас брегът е съставен от вулканични скали и това е основната причина там да няма толкова силно изразено навлизане на морето навътре в сушата. Доказателство за това са фактите от наблюденията ни – в района на Шабла навлизането навътре на водния басейн ежегодно е с 1,5-2 метра, докато от Бургас надолу в посока юг до турската граница средногодишно морето навлиза с по 1 см.
Освен че се руши брегът под действието на вълните, за навлизането на водния басейн навътре в сушата допринася и повишаването на нивото на световния океан вследствие на затоплянето. За последните 100 години температурата на Земята се е покачила с 0,74 градуса по Целзий, но няма доказателства засега, че това се дължи на човешката дейност на планетата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Tройно поскъпване на “Гражданската отговорност” през 2019 г. е възможно, ако не се стесни кръгът на хората, които имат право да […]

 
Властта

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕЛИМИНАЦИЯ НА МОРБИЛИ И РУБЕОЛА 2019-2022.
Внася: министърът на здравеопазването

2. ПРОЕКТ НА […]

 
Здраве и красота

Знаете ли, че всекидневната консумация на 2 яйца може да подпомогне опитите ви за зачеване? Това се дължи на факта, че […]

 
Жълто

Пипа Мидълтън – по-малката сестра на херцогинята на Кембридж Катрин, роди първото си дете, което е момче, предаде Ройтерс.

Тридесет и пет […]

 
 

към началото