твоята гледна точка
Спираме да ядем боклуците на Европа
Автор Vnews, добавено на 24.04.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Изграждаме инструментариум в момента, с който можем да въздействаме срещу двойния стандарт при храните в Европа. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в понеделник след неформално заседание на Съвета на министрите на здраве-опазването в ЕС, което се проведе в София. Инициативата е в рамките на българското европредседателство.

„Няма да позволим българският народ да яде по-лоша и по-некачествена храна от тази, с която се хранят хората в Западна Европа”, категоричен беше здравният министър.

Ключови въпроси в здравния сектор бяха обсъдени по време на на неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което се проведе в НДК в София.
Ключови въпроси в здравния сектор бяха обсъдени по време на на неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което се проведе в НДК в София.
След срещата той посочи, че обект на дискусии са били здравословното хранене на децата, ефективните и достъпни лекарства, както и бъдещето и финансирането на здравеопазването в Европейския съюз при избора на нов парламент и нова европейска комисия.

„Разгледахме ролята на маркетинга по отношение на най-малките потребители – децата, които най-лесно могат да бъдат манипулирани”, заяви Ананиев. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис допълни, че се работи за механизъм срещу натиска от страна на маркетинга спрямо децата, особено при храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол. „Всички носим отговорността да пазим децата от агресивните маркетинг и реклами”, категоричен беше той.

„Проведохме много ползотворна позиция. Насърчително е това, че всички признаваме, фактът, че ако желаем децата да бъдат здрави – трябва да им се набави здравословна храна на достъпни цени. Те трябва да са за всички хора в Европа”, каза още Андрюкайтис.

По думите му на паневропейско ниво трябва да се гарантира, че ще се използват инструментите за гарантиране на здравословна храна за нашите деца. „За съжаление няма само един единствен инструмент, който да направи това, става въпрос за набор от различни похвати”, допълни еврокомисарят.

Министър Ананиев определи като ползотворен дебата по време на срещата за бъдещето на здравеопазването в европейските политики. Разговорите по темата ще продължат на 22 юни, когато ще се проведе редовен съвет на министрите на здравеопазването. В бъдещите срещи между министрите обект на специално внимание е бъде и паралелният износ на лекарства.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Язовирите няма да влязат в активите на новия холдинг. Предвидено е да се инвестират средства в довеждаща инфраструктура от алтернативни водоизточници.

“Български ВиК холдинг” създава правителството. С капитал от 1 млрд. лева […]

 

ОД на МВР – Варна предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. […]

 

Инверсиите в страната ще се усилят и на много места в равнините, котловините и около реките ще има мъгли или ниска […]

 
 

към началото