твоята гледна точка
Правилото 20-20-20 пази очите от монитора
Автор Vnews, добавено на 23.04.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Правилото 20-20-20 е ефективен начин за намаляване на напрежението на очите, причинено от дългото взиране в екрани, съветва д-р Мария Праматарова, офталмолог в “Пирогов”. Зад числата стои препоръката на всеки 20 минути, прекарани пред монитор, за 20 секунди да се вглеждаме в обекти на разстояние около 20 метра.

Алтернативно човек може да се възползва от формулата и по друг начин: за 20 секунди на всеки 20 минути да затваря очи.

Следването на правилото е чудесен начин да се подсещаме да правим чести малки почивки. Като резултат за здравето те са по-успешни от продължителния престой по време на обедната почивка в заведение.

Другото важно хигиенно условие при работа пред монитор е често да мигаме, за да насърчаваме окото да произвежда слъзна течност по начина, който му е зададен от природата. Докато сме вторачени в екрана, ние не мигаме и това изсушава окото. Резултатът е не просто умора, а и повишен риск за лесни инфекции.

Ефектът за здравето от 20-20-20 ще се умножи най-малкото по две, ако съчетаем стратегията за здрави очи с тази за добро кръвообращение и “хранене” на гръбнака чрез ставане от стола и раздвижване – единственият начин до него да стигат нужните му вещества. Всеки, който прекарва деня си на бюро, трябва периодично да става и да се разтъпква, за да предотврати болки в гърба и шията.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Септември 2018 година е повратна точка в световната история – за пръв път 50% от човечеството вече са в средната класа, а бедните и хората в риск от бедност не са […]

 

Само ден почивка по Нова година, но за сметка на това по Коледа няма да работим цели 5 дни. Почивните дни […]

 

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно […]

 
 

към началото