твоята гледна точка
За да няма подкупи: Обмислят мълчаливо съгласие за разрешителни
Автор Vnews, добавено на 23.04.2018 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Да се отстранят пропуските в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които дават възможност строителите да бъдат изнудвани. Това призова председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

Поводът е подкупът, с който бе заловена кметицата на столичния район “Младост” Десислава Иванчева. Както стана ясно, парите от предприемача Александър Ваклин трябвало да послужат за “стимул” тя да уведоми всички страни, които имат отношение, че инвеститорът е получил издадено разрешение за строеж.

Според ЗУТ без това уведомително действие от страна на кмета предприемачът не може да започне да строи. Ето защо Георгиев предупреди в интервю за БНР, че ще предприеме действия за промяна на закона така, че когато това съобщаване не е налице в 2-седмичен срок, това да се счита за мълчаливо съгласие. Така ще се премахне корупционната предпоставка, с която може да злоупотреби кметът, мотивира се шефът на комисията.

“Иванчева е забавила това уведомление със 7-8 месеца, което е много над двуседмичния срок, като недвусмислено е дадено да се разбере, че това разрешение няма да бъде издадено, ако не получи определена сума”, подчерта Георгиев. Затова човекът, подал сигнала срещу кмета на “Младост”, претърпял щета – след като теглил кредити, по тях почнали да текат лихви още преди да започне да строи.

“Ако на специалистите по ЗУТ им се каже, че съобщаването може да става с мълчаливо съгласие, ще настане бунт. От една неяснота ще възникне недоразумение – ще се манипулира с мнима жалба, колкото да блокира процеса”, предупредиха обаче депутати юристи.

Те са готови да направят преглед на процедурите, по които е възможно да се търси промяна, но само с уговорката, че трябва да се пипа внимателно, за да не се стигне до по-големи проблеми. Другият аргумент да не се бърза със законодателни изменения е, че все още не е съвсем ясен казусът “Иванчева”.

“Тя доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, тепърва предстои действие”, загатна пък Георгиев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Атаката в Страсбург е терористичен акт. Това съобщи полицията часове, след като мъж, който има полицейско досие и криминално минало, стреля по хора в центъра на Страсбург. Атаката е станала на […]

 

Изгарянето на твърди горива и дървесина в битовото отопление и автомобилният транспорт продължават да са основен източник на замърсяване на въздуха […]

 

Съдът на Европейския съюз постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени Брекзит без разрешението на останалите 27 страни членки на […]

 
 

към началото