твоята гледна точка
Започва второто издание на „С предпазен колан на задната седалка“
Автор Vnews, добавено на 18.04.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато бяха обхванати деца от първи до четвърти клас от над 50 училища във Варна и региона, на 17.04.2018 г. беше даден стартът на второто издание на инициативата за безопасност на децата в автомобилите. Тази година тя се провежда под егидата на Президента на Р България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде. В София имаше пилотни обучения в първите класове на две училища.

Организаторите във Варна имат отново силната подкрепа на Областна управа, Община Варна, Регионално управление на образованието – Варна, БЧК и много други институции и фирми от Варна и региона.

Инициативата има две основни цели. Първата е образователна. Целта е да бъдат обхванати близо 3600 деца от първи клас в над 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Те ще бъдат обучени за „инспектори по коланите“ и ще внимават всички пътници в колата да са с правилно поставени колани. От средата на април до края на май 2017 г. над 100 доброволци от „Солвей Соди“ и партньори ще влизат в класовете, като чрез интерактивна презентация ще обясняват колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят правилно предпазния колан.

Втората цел е да се привлече вниманието на децата и най-вече на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на изградени навици за поставяне на колан при пътуването на задната седалка на автомобила. По този повод бе създадена и Facebook група https://www.facebook.com/groups/SeatBeltsVarna/​. Нов елемент в тазгодишната кампания е организирането на пилотни срещи с родители в три варненски училища.

Г-н Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“: „Наблюденията ми са, че децата масово не поставят колан на задната седалка, което застрашава безопасността им при пътуване с автомобил. Това е свързано със слабата информираност на родителите за сериозните рискове, на които децата се излагат. Повечето пътници на предната седалка на колите са с предпазни колани, което е много положително, докато тези отзад, с изключение на най-малките деца, обикновено не поставят колани. Нека заедно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата – те са нашето бъдеще. И един детски живот да бъде спасен, усилията ни няма да са отишли напразно. Благодаря на всички доброволци и партньори, както и на колегите от „Солвей Соди“, които направиха реализирането на тази инициатива възможно. Обединяването на толкова разнородни партньори около тази кауза е изключително положителен факт. Това също означава, че всички сме загрижени.“

Според официалната статистика за 2017 година България е с най-висок брой загинали при пътни произшествия спрямо другите европейски страни.

Над 1100 деца на възраст между 6 и 17 години са били сериозно наранени, 36 от тях са загинали. Голяма част от пострадалите са останали с трайни увреждания за цял живот.  Много от загиналите са били без колан.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото