твоята гледна точка
Започва второто издание на „С предпазен колан на задната седалка“
Автор Vnews, добавено на 18.04.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато бяха обхванати деца от първи до четвърти клас от над 50 училища във Варна и региона, на 17.04.2018 г. беше даден стартът на второто издание на инициативата за безопасност на децата в автомобилите. Тази година тя се провежда под егидата на Президента на Р България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде. В София имаше пилотни обучения в първите класове на две училища.

Организаторите във Варна имат отново силната подкрепа на Областна управа, Община Варна, Регионално управление на образованието – Варна, БЧК и много други институции и фирми от Варна и региона.

Инициативата има две основни цели. Първата е образователна. Целта е да бъдат обхванати близо 3600 деца от първи клас в над 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Те ще бъдат обучени за „инспектори по коланите“ и ще внимават всички пътници в колата да са с правилно поставени колани. От средата на април до края на май 2017 г. над 100 доброволци от „Солвей Соди“ и партньори ще влизат в класовете, като чрез интерактивна презентация ще обясняват колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят правилно предпазния колан.

Втората цел е да се привлече вниманието на децата и най-вече на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на изградени навици за поставяне на колан при пътуването на задната седалка на автомобила. По този повод бе създадена и Facebook група https://www.facebook.com/groups/SeatBeltsVarna/​. Нов елемент в тазгодишната кампания е организирането на пилотни срещи с родители в три варненски училища.

Г-н Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“: „Наблюденията ми са, че децата масово не поставят колан на задната седалка, което застрашава безопасността им при пътуване с автомобил. Това е свързано със слабата информираност на родителите за сериозните рискове, на които децата се излагат. Повечето пътници на предната седалка на колите са с предпазни колани, което е много положително, докато тези отзад, с изключение на най-малките деца, обикновено не поставят колани. Нека заедно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата – те са нашето бъдеще. И един детски живот да бъде спасен, усилията ни няма да са отишли напразно. Благодаря на всички доброволци и партньори, както и на колегите от „Солвей Соди“, които направиха реализирането на тази инициатива възможно. Обединяването на толкова разнородни партньори около тази кауза е изключително положителен факт. Това също означава, че всички сме загрижени.“

Според официалната статистика за 2017 година България е с най-висок брой загинали при пътни произшествия спрямо другите европейски страни.

Над 1100 деца на възраст между 6 и 17 години са били сериозно наранени, 36 от тях са загинали. Голяма част от пострадалите са останали с трайни увреждания за цял живот.  Много от загиналите са били без колан.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Само ден почивка по Нова година, но за сметка на това по Коледа няма да работим цели 5 дни. Почивните дни за коледните празници започват още на 22 декември и продължават […]

 

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно […]

 

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на […]

 
 

към началото