твоята гледна точка
4000 болести спират растежа на децата
Автор Vnews, добавено на 11.04.2018 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

4000 заболявания спират растежа на децата или го забавят. Те са от групата на т. нар. редките болести. Това съобщиха лекари от Варненското дружество по детска ендокринология. Една от диагнозите е дефицитът на растежен хормон. Лечението на това заболяване е скъпо, но се поема изцяло от Националната здравноосигурителна каса, уточниха от там. Редовното измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване, превенция и лечение на въпросните заболявания.
Ръстът се смята за нисък, когато 97% от малчуганите на същата възраст са по-високи Това може да се прецени с помощта на специални криви, с които разполагат специалистите детски ендокринолози за оценка на растежния темп. Причините за изоставането му могат да бъдат особености на здравото дете, хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми и ендокринни нарушения. Растежът се възстановява чрез откриване и лечение на основното заболяване, каквото вече има и в нашата страна. Крайният ръст е толкова по-нисък, колкото по-късно е започнато лечението.
Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринозолози.
Нарушенията в растежа ако не са вродени скелетни заболявания, се проявяват предимно след първата и най-вече след втората година. От децата с нисък ръст малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители.
В помощ на родителите Варненското дружество по детска ендокринология стартира кампанията „Growinform“, която обхваща над 10 града в страната. Като начало ще бъдат организирани безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата във Велико Търново, Габрово и Горна Оряховица съответно на 15, 16 и 17 април 2018 г., казаха от Универснитетската болница „Св. Марина“-Варна. Мобилният екип, оглавяван от д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които ще правят оценка на растежа на децатаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пакет от мерки, за да задържи децата в клас, предприема министерството на образованието. Сред тях е олекотяване на учебното съдържание.

Трябва да има сериозно олекотяване на учебното съдържание, защото в момента то […]

 

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 
 

към началото