твоята гледна точка
За икономиката на България – 260 новодипломирани инженерни кадри на ТУ – Варна
Автор Vnews, добавено на 10.04.2018 година, в категории: Вести, Коментари (0)

На Лазаровден, в навечерието на Великден в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна дипломите си получиха абсолвенти от изключително необходими на обществото и бизнеса специалности от ТУ – Варна. Лекции, курсови работи, изпити, оценки – всичко това вече остана назад във времето за 260 инженери от випуск 2017 на Машинно-технологичния факултет на технически университет – Варна. Напред в бъдещето са изпитите и оценките на реалния живот. Ето как видя празника Николай ЖЕКОВ.
В голямата зала на емблематичния за Варна Фестивален и конгресен център с абсолвентски тоги и шапки бакалаври и магистри от десет инженерни специалности към шестте катедри на факултета преживяха последния официален акт на висшето си образование – връчването на заслужените дипломи. В залата присъстваха стотици близки и приятели на младите инженери, преподаватели от обучаващите катедри „Материалознание и технология на материалите”, „Технология на машиностроенето и металорежещи машини”, „Индустриален дизайн”, „Транспортна техника и технологии”, „Механика и машинни елементи”, „Индустриален мениджмънт”.
Когато вълнението стигна апогея си, водещият на тържеството – актьорът от ДТ „Стоян Бъчваров“ Свилен Стоянов, покани на сцената довчерашните наставници на бившите вече студенти – университетското ръководство и преподавателите им. В тържествените академични тоги, също видимо развълнувани, на сцената застанаха ректорът на университета проф. дн. инж. Росен Василев, зам.-ректорите доц. д-р инж. Маргрета Василева, доц. д-р Цена Мурзова, доц. д.н. Тошко Петров, ръководителят на факултета доц. д-р Георги Антонов и неговата заместничка доц. д-р инж. Павлина Тотева, ръководителите на катедри доц. д-р инж. Николай Атанасов, доц. д-р инж. Евстати Лефтеров, доц. д-р инж. Таня Панайотова, доц. д-р инж. Здравко Иванов, проф. д-р Пламен Братанов.
Приветственото слово на ректора на ТУ – Варна проф. дн Росен Василев даде израз на общите емоции в залата, на преживяното през годините, на надеждите за бъдещето, вече извън учебните и лабораторни зали.
„Днешният празничен ден – обърна се към випускници, родители, близки и приятели в претъпканата зала той – внася нов импулс в нашите общи усилия за по-добро бъдеще на висшето образование. Нов импулс за всички млади хора, които днес тръгват или са тръгнали по своя професионален път. Той няма да е лек и гладък, но със сигурност ще е зареден позитивно от тяхната младост и оптимизъм. Техническия университет на Варна повече от половин век се развива и утвърждава като модерен регионален, национален и европейски образователен, научноизследователски и информационен център с висок авторитет в обществото и бизнеса, интегриран в европейското образователно и изследователско пространство. А неговият Машинно-технологичния факултет заема своето подобаващо място в нашата академична институция още от самото й основаване. Преподавателите и възпитаниците на всички специалности във факултета имат съществен принос за постигането на забележителни научни резултати и постижения в областта на машиностроенето и машиностроителните технологии, на транспортната техника и технологии, на индустриалния дизайн, на индустриалния мениджмънт.
Факултетът днес съчетава най-благородното от българската инженерна традиция и иновациите в науката и индустрията. Предлага високо качество на обучението, съчетано с лабораторна практика за авангардни научни постижения. Затова използвам случая да поздравя колегите и всички бивши и настоящи студенти по случай 55-ата годишнина от основаването на факултета. Горди с неговата история, бъдете уверени и в бъдещите си успехи! Благодаря ви, че избрахте нашия Техническия университет и останахте верни на избора си от първия учебен ден до днес. Завръщайте се когато можете при нас, за да споделяте своите търсения, успехи, а защо не и разочарования. Винаги можете да разчитате на нашата подкрепа с професионален и чисто човешки съвет. Не губете ориентирите си, не губете младежкия си ентусиазъм, вярвайте в себе си и не се огъвайте пред неизбежните трудности. Но не забравяйте, че времето, в което живеем, бързо заменя добитите знания, колкото и съвременни да са те. Затова съхранете желанието си да получавате все повече и все по-нови знания според стратегията за учене през целия живот. Не забравяйте разбира се и да вземате от живота всичко онова, за което мечтае младият човек – любов, свое семейство, деца, уютен дом, пътешествия, забавления”.
Проф. Василев не пропусна да се обърне и към родителите, близките, приятелите на випускниците, за да изрази удовлетворението си от тяхната безценна подкрепа, спомогнала да стигнат те до днешния свой забележителен ден и да могат занапред да вървят уверено по избрания професионален път.
Чувствата и вълненията на випускниците изрази в емоционалното си обръщение на благодарност към академичното ръководство и преподавателите пълната отличничка магистър инженер Нели Велева от катедра „Индустриален мениджмънт”: „Вие ни помогнахте да осъществим целите си!”
Кулминацията на тържествената промоция дойде с раздаването на дипломите на всеки от присъстващите бакалаври и магистри. Но по право – най-напред по червения килим преминаха шестимата магистри редовно обучение, заслужили да увенчаят дипломирането си с пълно отличие и златната значка на университета: Страцимир Димов, Самвел Матинян, Пламен Георгиев, Теодора Пенева, Русалена Николова, Нели Велева. Със сребърни значки на ТУ – Варна се окичиха 53-ма дипломирани инженери.
И след връчването на дипломите вълненията извън залата продължаваха. На добър път в живота! На добър път в живота!… – повтаряха през тези незабравими мигове всички съпричастни на събитието. „Ще се справим, подготвени сме!” – отвръщаха мислено младите, току-що дипломирани инженери.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Точно 9 години след знаменития си хеттрик за „Манчестър Юнайтед“ срещу „Ливърпул“ голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов обяви официално края на кариерата си. На 19 септември 2010 г. Бербатов […]

 

Остра декларация с ултимативен тон призовава ИБ на БСП да насрочи спешно заседание на Националния съвет на червената партия и той […]

 

Днес ще е предимно слънчево. От север-северозапад облачността ще се увеличава и привечер, на отделни места, главно в планините ще превали, […]

 
 

към началото