твоята гледна точка
От 1 април: Доплащаме повече за стентове, клапи и протези
Автор: Труд, добавено на 10.04.2018 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Здравната каса вече ще плаща по-малко за медицински изделия, които тя финансира, за сметка на пациента, считано от 1 април. Става въпрос за стентове, клапи, протези, пейсмейкъри, импланти и консумативи за високотехнологични процедури като плазмафереза (процес на извличане, третиране и връщане на кръвна плазма или нейни компоненти). Промяната е отразена в новия реимбурсен списък на медицинските изделия на НЗОК, който влиза в сила от началото на този месец. Същото важи и за някои изделия, които Министерството на здравеопазването реимбурсира. За тях също ще се превеждат по-малко средства, само че със задна дата, считано от 1 януари.

По-ниското финансиране ще се отрази на пациентите, тъй като те ще трябва да доплащат повече от джоба, обясни пред “Труд” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Масово ще се оскъпят за хората например сърдечните клапни протези, за които досега НЗОК плащаше по 3500 – 3600 лв. Занапред тя вече ще дава за тях между 3145 – 3240 лв. в зависимост от вида им. За по-скъпите разновидности пък пациентите дори ще доплащат с около 1000 лв. повече.

Друг пример са кардиостимулаторите – от 2400 лв. досега, реимбурсацията от страна на НЗОК пада на 2000 – 2160 лв. Чувствително понижение има при някои изделия като трансклетъчните клапни протези, за които досега касата даваше 50 хил. лв., но вече намалява разходите си до 40 хил. лв.

От Българския лекарски съюз заявиха пред вестника, че са силно обезпокоени от промените. “Цените на медицинските изделия не подлежат на договаряне с БЛС и не са заложени в Националния рамков договор, съответно съсловната организация не е била уведомена за това решение на НЗОК”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. По думите й не е ясно как ще се отразят промените на болниците, които също не са били уведомени за тях. Лекарският съюз изразява надежда, че НЗОК и министерството ще преосмислят това решение, тъй като то ще се отрази първо на качеството на медицинската услуга, второ на самите пациенти, като за много от тях лечението ще се окаже недостъпно и финансово непосилно, посочи още зам.-председателят на съсловната организация.

От НЗОК коментираха пред “Труд”, че един от мотивите за промяната е спазване на финансова дисциплина. От там допълниха още, че основен въпрос е дали фирмите вносители ще намалят цените на продуктите си до тази стойност, която касата заплаща, за да не се усети разлика от пациента. Мениджърите на големи столични университетски лечебни заведения обаче са категорични, че това няма как да стане.
Намаление за щастие няма да има при изкуствените сърца и те ще продължат да се плащат от касата.

За месец април
Финансови лимити
за болниците

Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да отпусне на болниците през настоящия месец бюджет в същия размер, какъвто е бил и през февруари, въпреки че цените на клиничните пътеки сега са по-високи.
На практика тази промяна ще принуди лечебните заведения или да свият обема на дейностите, които извършват, или в най-добрия случай да го запазят същия.

Лекарите очакват много по-голяма част от дейността на болниците да остане надлимитна и да се тръгне отново към неплащане на лечебните заведения на парите, които са изработили.
От Българския лекарски съюз припомниха, че са договорили с НЗОК средномесечен разход за болниците от 155 млн. лв. и предстои на съвместна среща с касата да се обсъди как ще бъдат разпределени тези средства.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Незадоволителното ниво на борбата с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки и липсата на квалифицирана работна ръка са основните проблеми […]

 
Властта

Когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за […]

 
Здраве и красота

Ани Владимирова е родена в Плевен

Завършва висшето си образование в СУ “Св. Кл. Охридски”

Има дългогодишен опит в областта на практическата психология

Създава […]

 
Жълто

Холивудската певица и актриса Дженифър Лопес ще получи званието „Модна икона“ за 2019 година от Съвета на модните дизайнери в САЩ, […]

 
 

към началото